Περιεχόμενα
Επιβεβλημένο θεωρούν οι τράπεζες να βγάλουν στη σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να ρευστοποιήσουν άμεσα -και χρησιμοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεση τους- τα δάνεια τους.
«Τώρα αρχίζει το σκληρό ροκ», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους δανειολήπτες αν και έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, με παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα μεγάλης αξίας, αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Για τις τράπεζες είναι πλέον ζήτημα «ηθικό» να αποκατασταθεί η τάξη, να περιοριστεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος. Διότι το 25% όσων έχουν στεγαστικά δάνεια και το 15% όσων έχουν επιχειρηματικά δάνεια -περίπου 100.000 δανειολήπτες- ανήκει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι κατακόκκινες οφειλές τους ξεπερνούν τα 20 δισ ευρώ. Δηλαδή το 1/5 από τα 100 δισ. ευρώ που είναι τα «κόκκινα» δάνεια.
Και όταν τα τραπεζικά στελέχη άρχισαν να διασταυρώνουν τα στοιχεία αυτών των δανειοληπτών δεν πίστευαν στα μάτια τους με όσα διαπίστωναν.
Οι περιπτώσεις είναι πολλές και χαρακτηριστικές.
Μάλιστα αφορούν τόσο «πλούσιους» επιχειρηματίες με καταρρέουσες επιχειρήσεις, όσο και «πένητες» ιδιώτες με καταθέσεις και ακριβά ακίνητα στην κατοχή τους.
Οι περισσότερες περιπτώσεις στρατηγικά κακοπληρωτών εντοπίζονται στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων. Μάλιστα καθώς υπήρχε η προστασία του νόμου για την πρώτη κατοικία, πολλοί δεν πλήρωναν τις δόσεις τους.
Για παράδειγμα, δανειολήπτης πήρε στεγαστικό δάνειο 4 εκατ ευρώ για κατοικία που βρίσκεται στη Φιλοθέη. Το δάνειο σήμερα είναι «κατακόκκινο» καθώς δεν έχει πληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Το ωραίο είναι ότι ο δανειολήπτης, νοικιάζει αυτό το ακριβό ακίνητο προς 4.000 ευρώ το μήνα και στην τράπεζα δεν πληρώνει ούτε σεντ.
Κραυγαλέα είναι η περίπτωση τραπεζικού υπαλλήλου, ο οποίος πήρε δάνειο με ευνοϊκή τιμολόγηση από την τράπεζα στην οποία εργάζεται και στη συνέχεια προχώρησε σε «στάση πληρωμών».
Δεν αλλάζω εγώ την ζωή μου για ένα δάνειο
Μάλιστα όταν του ζητήθηκε να ρυθμίσει το δάνειο απάντησε πως «δεν μπορεί να πληρώνει δόσεις, γιατί θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του». Και μάλιστα ζήτησε «κούρεμα» της οφειλής. «Κούρεμα» γίνεται σε πραγματικά ανήμπορους οικονομικά και όχι σε σένα που δηλώνεις ετήσιο εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ, ήταν η απάντηση της τράπεζας σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Αλλά και πολλοί επιχειρηματίες που ανήκουν στις τάξεις των μπαταχτσήδων, την ώρα που έχουν να εξυπηρετήσουν τόσο τα εταιρικά όσο και τα προσωπικά τους δάνεια για διάστημα πάνω από 4 χρόνια, διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητα αλλά και ρευστό.
Όπως για παράδειγμα εταιρεία που έχει 70 εκατ ευρώ κατακόκκινα εταιρικά δάνεια, και άλλα 40 εκατ ευρώ είναι τα προσωπικά δάνεια των μετόχων της. Τα εν λόγω δάνεια δεν εξυπηρετούνται λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως λένε οι επιχειρηματίες στις τράπεζες, ωστόσο συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των μετόχων απόκτησε μονοκατοικία αξίας 1,2εκατ ευρώ στη Φιλοθέη….
Άλλος γνωστός επιχειρηματίας με τραπεζικό δανεισμό 300 εκατ ευρώ (από όλες τις τράπεζες) έχει σταματήσει να πληρώνει δόσεις, ενώ αρνείται να προσημειώσει ακίνητα ιδιοκτησίας του προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ρύθμιση, ενδεχομένως και σε «κούρεμα» της οφειλής του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκτός ρύθμισης 120 δόσεων οι μπαχτατζήδες (που μπορούσαν αλλά δεν πλήρωναν εισφορές)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Στουρνάρας: «Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προϋπόθεση για την συζήτηση για το χρέος»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Υπ. Οικονομικών παραδέχεται την τρύπα στα έσοδα – Επίθεση στα ΜΜΕ για ημιμάθεια