Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Πώς ορίζεται η επιδραστικότητα ενός ανθρώπου; Ένα κριτήριο θα μπορούσε να είναι οι αριθμοί. Ένα άλλο, ο αντίκτυπος που έχουν οι αποφάσεις και οι ενέργειές του στη ζωή των άλλων. Ένα τρίτο, η έμπνευση που προσφέρει, το αίσθημα περηφάνιας που γεννά. Κι ο Κωνσταντίνος Φουντάς, πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα πληροί όλα.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, παραμονές των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του CERN, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, ανακοινώνεται ότι τα ηνία του Ιδρύματος αναλαμβάνει ένας Έλληνας. Ο Κωνσταντίνος Φουντάς, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκλέγεται πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση.

Σειρά έχουν οι αριθμοί: Το CERN δημιουργήθηκε το 1954· αριθμεί 24 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη, στα οποία έρχονται να προστεθούν συνδεδεμένα μέλη και διεθνείς συνεργασίες· ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος, που καλείται να διαχειριστεί ο Κωνσταντίνος Φουντάς, είναι 1,4 δισ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί επίσης ότι η αναβάθμιση που δρομολογείται υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ για κάθε πείραμα χρειάζονται περί τα 300 εκατομμύρια. Το κόστος δε για τη δημιουργία του νέου επιταχυντή –όραμα του ίδιου του Κωνσταντίνου Φουντά– υπολογίζεται στα 15 δισ.

Κι αν οι αριθμοί δεν λένε από μόνοι τους πολλά για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει το CERN, αρκεί να αναφέρουμε ότι εκεί ανακαλύφθηκε το Internet, που επηρεάζει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ολόκληρο τον πλανήτη.

Το CERN έχει τεράστια συνεισφορά στην τεχνολογία και καθημερινή αλληλεπίδραση με τη βιομηχανία. Ένα κομμάτι του ασχολείται με την Ιατρική και τη θεραπεία του καρκίνου.

Και, επιπλέον, εκπαιδεύει ανθρώπους ικανούς και φιλόδοξους, που βγαίνοντας από εκεί απορροφώνται στο 95% από την ευρωπαϊκή –κυρίως– βιομηχανία.

Το CERN, όμως, είναι κατεξοχήν γνωστό για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Μια ανακάλυψη που φέρνει τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «My Story», ο Κωνσταντίνος Φουντάς μίλησε για όλα. Για το πώς στα 18-19 επιδιόρθωνε air condition για να αγοράσει τα πρώτα του βιβλία στα Αγγλικά. Γιατί χρήματα δεν υπήρχαν για να βγει στο εξωτερικό και η Αμερική έδινε υποτροφίες.

Ό,τι όμως δεν υπήρχε, ήρθαν να το καλύψουν η θέληση, η αποφασιστικότητα, το όνειρο. Κομμάτια κι αυτά της σημαντικής παρακαταθήκης που χτίζει για την ανθρωπότητα…