ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Είναι μία από τις νεότερες σε ηλικία γυναίκες στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους που έχουν θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις. Από την πρώτη στιγμή που η 35χρονη σήμερα Δόμνα Μιχαηλίδου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επέλεξε να δουλεύει μεθοδικά μεν, αλλά «αθόρυβα». Ωστόσο το ευρύ κοινωνικό αποτύπωμα του έργου της είναι εκείνο που στέλνει ηχηρά μηνύματα αποτελεσματικότητας.
Αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ρίξει το κέντρο βάρους στην παιδική προστασία και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας όσων ζουν σε κοινωνικού χαρακτήρα δομές.
Το περσινό καλοκαίρι η επιμονή της για την νομική οριοθέτηση των προδιαγραφών λειτουργίας των ιδρυμάτων, αλλά και η εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαχείρισης δωρεών, αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ευθύβολη.
Ο νόμος που έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και να προχωρά σε αλλαγές διοικήσεων στις δομές, ήταν αυτός που έδωσε τη λύση στην όζουσα υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Ένας νόμος για τον οποίο η ίδια έχει πει ότι «δέχθηκα προσωπικό πόλεμο».
Πλέον στη νέα, προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού, ηγείται διοικητικά ως Πρόεδρος η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, μέλος της ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας.
Δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας, η αρμόδια Υφυπουργός έχει αναφέρει ότι στους στόχους της νέας Διοίκησης είναι η διασφάλιση της καθημερινότητας των παιδιών, η σωστή στελέχωση με φιλτράρισμα του προσωπικού και των υπηρεσιών που καθημερινά παρέχονται στα παιδιά, αλλά και ο οικονομικός έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δομής.
Για τη δραστήρια Υφυπουργό, με την κεκτημένη επιδραστικότητα, «κάθε παιδί που βγαίνει από ίδρυμα είναι για εμάς μια νίκη, μια δικαίωση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η Δόμνα Μιχαηλίδου, τα τελευταία χρόνια, από 2.400 που ήταν τα παιδιά σε ιδρύματα έχουν απομείνει τώρα 1.300, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι αναδοχές. Με σχεδόν το 50% των παιδιών να έχει πάει σε οικογένειες.
Επί των ημερών της θεσπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα κανόνες λειτουργίας στις δομές. Δημιούργησε το paidi.gov.gr, μέσω του οποίου παρέχεται άμεση ενημέρωση στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς. Θέσπισε το επίδομα αναδοχής και διεύρυνε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Διόρθωσε μια κατάφωρη αδικία ετών, δίνοντας το δικαίωμα στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή Ηπατίτιδα Β, να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς, θέτοντας πάντα τις αναγκαίες δικλίδες.
Στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης, ως Υφυπουργός νομοθέτησε και τα Διαμερίσματα Αυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους ηλικίας 15 ετών και άνω.
Επιπλέον, αύξησε κατά 35% τον αριθμό των παιδιών που εντάσσονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Θέσπισε το Πρόγραμμα Κυψέλη, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών ή άλλων διαταραχών. Παράλληλα, με σκοπό την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία θεσπίστηκε η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας.
Καθόλου λίγα όλα αυτά.