Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Ύστερα από μία τετραετή και επιτυχημένη πορεία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρκετοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τη μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο «στρυφνό και δυσανάγνωστο» υπουργείο Παιδείας.
Η περασμένη χρονιά ήταν όμως η απόδειξη ότι ο ίδιος μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση, αλλά και τόλμη, έχοντας να διαχειριστεί καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από σοβαρές παθογένειες και χρόνιες ιδεοληψίες.
Αν μη τι άλλο, η άρση του κρατικού μονοπωλίου στα ελληνικά πανεπιστήμια συντελέστηκε με βελούδινες διαδικασίες και χωρίς ακραίες παραφωνίες. Γεγονός που πιστώνεται αποκλειστικά στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα έβαλε τέλος σε έναν πολυετή «εμφύλιο». Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια η χώρα σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Λειτουργώντας ως πόλος έλξης επενδύσεων από ξένα πανεπιστήμια και διεθνή funds.
Σε αντίθεση με αντίστοιχες απόπειρες του παρελθόντος, ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς σημαντικές αντιδράσεις και με άμεσο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, που προβλέπει την ίδρυση των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η τεχνοκρατική «φύση» του Κυριάκου Πιερρακάκη και η πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε από τον προηγούμενο υπουργικό θώκο, συνδυάστηκαν αρμονικά στον τομέα της Παιδείας. Καθώς μέσα σε μόλις ένα χρόνο, έφερε ψηφιακές καινοτομίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα της σχολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.
Το ψηφιακό φροντιστήριο, μία διαδικτυακή τάξη για όλους τους μαθητές από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, στήθηκε μέσα σε λίγους μήνες και είναι στη διάθεση της σχολικής κοινότητας ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η έννοια του σχολείου απέκτησε ψηφιακές διαστάσεις με τη δημιουργία αυτόνομων διαδικτυακών τάξεων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Γαύδος και οι Αρκιοί, ενώ όλες οι σχολικές αίθουσες εξοπλίστηκαν με 36.264 διαδραστικούς πίνακες.
Η εφαρμογή e-Parents είναι ένα app στα κινητά των γονέων, που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με ανακοινώσεις, καταγραφή απουσιών, βαθμολογίες και λειτουργεί από την περασμένη σχολική χρονιά ως ένας δίαυλος επικοινωνίας των κηδεμόνων με τη σχολική κοινότητα.
Ο πολλαπλά επιδραστικός Κυριάκος Πιερρακάκης παράλληλα ασχολήθηκε με τα καθημερινά προβλήματα της εκπαίδευσης.
Η πλατφόρμα για το bullying, που εξετάζει και επιλύει με άμεση παρέμβαση περιστατικά παραβατικότητας και εκφοβισμού, καταγράφει ήδη εκατοντάδες καταγγελίες. Ενώ καίριες είναι και οι παρεμβάσεις του για την ανάπτυξη των ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων εντός της σχολικής αίθουσας με στόχο να μπει ένα τέλος στη διαχρονικά χαμηλή επίδοση της χώρας σε διεθνείς κατατάξεις, όπως του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ.