ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Copelouzos Group
Πάνε σχεδόν 50 χρόνια από τότε που ο πρωτοποριακός Δημήτρης Κοπελούζος έθεσε τις βάσεις δημιουργίας του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου. Του οποίου η διαχρονική και εξαιρετικά επιτυχημένη δραστηριότητα και ανάπτυξη σε στρατηγικούς τομείς τον έχουν καθιερώσει σε ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.
Πλάι στον ιδρυτή και σημερινό Πρόεδρο του Copelouzos Group, που με τις κινήσεις του πρωτοστάτησε στην αναβάθμιση του ενεργειακού κλάδου στη χώρα, βρίσκεται ο γιος του Χρήστος. Από το καθοριστικής σημασίας πόστο του CEO, έχει αναλάβει τη σκυτάλη της επιχειρηματικής συνέχειας, υλοποιώντας τον μακρόπνοο επενδυτικό σχεδιασμό.
Με σημαντικό βαθμό επιδραστικότητας και οι δύο, καταφέρνουν να αυξάνουν συνεχώς την εμβέλεια του ομίλου. Η διορατικότητα του Δημήτρη Κοπελούζου έχει καταλυτική επίδραση στη δημιουργία υπεραξιών μέσα από στρατηγικές συνεργασίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χρήστος Κοπελούζος, επικεφαλής της Damco Energy, που είναι ο βασικός επιχειρησιακός βραχίονας του ομίλου στον τομέα της ενέργειας.
Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συμφωνία συμμετοχής της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας (με ποσοστά 51% και 29% αντίστοιχα) στον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Damco με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. Με την πλευρά Κοπελούζου να διατηρεί ποσοστό 20% στο σχήμα.
Η νέα μονάδα, λόγω της θέσης της, θα έχει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με LNG, με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στην ίδια περιοχή προωθείται μέσω της Damco Energy και της Piritium μεγάλο project αποθήκευσης ενέργειας.
Αν κάτι χαρακτηρίζει όμως τον όμιλο είναι ο σχεδιασμός έργων γεωστρατηγικής σημασίας, όπως οι πλωτοί σταθμοί FSRU και η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία ο Δημήτρης Κοπελούζος είχε οραματιστεί από το 2008. Με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2026, μεταφέροντας «πράσινη» ενέργεια από συστήματα ΑΠΕ της Αιγύπτου. Το μεγάλο και φιλόδοξο πρότζεκτ, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αφορά υποθαλάσσιο καλώδιο συνολικής ισχύος 3.000 MW.
Ιδιαίτερα σημαντικές για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής είναι οι πλωτές δεξαμενές FSRU στην Αλεξανδρούπολη και στη Θράκη. Οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν το 2024 και το 2025, συμβάλλοντας όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και στη βιωσιμότητα των υπόλοιπων διαβαλκανικών υποδομών.
Δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων για τον όμιλο, ο Χρήστος Κοπελούζος έχει τονίσει ότι βασική στρατηγική είναι να συνεχίσει να πρωτοστατεί στους βασικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται: Το Φυσικό Αέριο, την Ηλεκτρική Ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις Υποδομές και την Διαχείριση Αεροδρομίων, τις Κατασκευές και Διαχείριση Έργων, την Ανάπτυξη & Εκμετάλλευση Ακινήτων, την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων, τα Εκθεσιακά & Συνεδριακά Κέντρα και την Υπαίθρια Διαφήμιση.
Όπως ο ίδιος τονίζει «τα πλεονεκτήματα μας απορρέουν από την αποδεδειγμένη ικανότητά μας να αξιοποιούμε τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία -τους ανθρώπους μας- την εμπειρία μας, τον επαγγελματισμό μας και την αμείωτη εστίασή μας στη δημιουργία αξίας».