Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Βασική αρχή για την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη είναι η «δουλειά με αποτέλεσμα». Κανόνας στον οποίο η ίδια δίνει τη μέγιστη σημασία, προκειμένου να υπάρξουν απτά δείγματα γραφής σε κρίσιμα και με βαθιά κοινωνική απήχηση ζητήματα, που διαχειρίζεται το κατεξοχήν «ευαίσθητο» αυτό υπουργείο.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό ήρθε μετά από πολύμηνη προσπάθεια στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς και έχει 10ετή ορίζοντα πολυεπίπεδης ανάπτυξης.
Με τη Σοφία Ζαχαράκη να επισημαίνει με έμφαση: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που κατάρτισε ένα τέτοιο Εθνικό Σχέδιο, το οποίο εμπλουτίζουμε περαιτέρω με 13 περιφερειακά σχέδια. Έως το 2035 θα έχουμε διαθέσει περίπου 20 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 100 δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διαχείριση της ενεργού γήρανσης και φυσικά την περιφερειακή ανάπτυξη».
Ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής «Σπίτι μου ΙΙ», τίθεται πλέον επί τάπητος, έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. Αναμένεται ότι περίπου 9.000 θα είναι εκείνοι που θα αποκτήσουν τη δική τους στέγη, πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από ό,τι κοστίζει το ενοίκιο για ένα αντίστοιχο σπίτι.
Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, με προγράμματα που στοχεύουν μέσω της φοροαπαλλαγής στο άνοιγμα κενών διαμερισμάτων ιδιωτών, τα οποία δίνονται σε ευπαθείς ομάδες.
Μάλιστα η χώρα μας απέσπασε τα εύσημα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, στην ευρύτερη διάστασή του.
Μεγάλο στοίχημα για την εκπαιδευτικό Σοφία Ζαχαράκη, που χρημάτισε στο παρελθόν υφυπουργός Τουρισμού, καθώς και Παιδείας, είναι η αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, ώστε να χορηγούνται στους έχοντες πραγματική ανάγκη.
Πέρυσι, έγινε για πρώτη φορά ο εντοπισμός περιπτώσεων δικαιούχων με περιουσιακά στοιχεία, που αποκρύπτουν εισοδήματα για να λαμβάνουν επιδόματα και vouchers.
Πέραν τούτων, και σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού, αυτό αυξάνεται όπως και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά βάση με βάση την οικονομική κατάσταση του κάθε δικαιούχου.
Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής τίθεται σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε στα 379,3 εκατ. ευρώ και το κονδύλιο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.