Υποδιοικήτρια Τράπεζας της Ελλάδος
H Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι μαθημένη στην «πλοήγηση» σε «βαθιά νερά» αρμοδιοτήτων.
Με μακρά εμπειρία και στους δύσκολους καιρούς των διαπραγματεύσεων επί μνημονίων, έχει βιώσει από θέσεις ευθύνης τη θεμελιώδη αξία που έχει για τις αγορές η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θωράκιση των τραπεζών της.
Από τα κεντρικά της ΤτΕ στην Πανεπιστημίου, όπου ασκεί τα καθήκοντά της από το 2021, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση της εποπτείας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά.
Πρόκειται για άσκηση διαρκείας, σε περιβάλλον ισχυρών προκλήσεων ευρύτερα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται να πράξει «άλμα ανταγωνιστικότητας» σε ταραγμένους καιρούς διεθνώς.
Η ίδια, ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, συμμετέχει άλλωστε στη διαμόρφωση αποφάσεων και στην παρακολούθηση υλοποίησης σειράς μέτρων: Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη διόρθωση ελλείψεων, όπως σε θέματα διακυβέρνησης, την ενδυνάμωση της ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας, και φυσικά στρατηγικών για αποτελεσματικότερη εποπτεία και συνεργασία μεταξύ εθνικών εποπτικών αρχών και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Σε περιβάλλον που η ενδυνάμωση είναι ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επί ελληνικού εδάφους υπήρξε πέρυσι πρόοδος. Μια εξέλιξη που σίγουρα σήμαινε πολλές ώρες δουλειάς, συντονισμό και λεπτομερή επιμέλεια, ήταν η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας. Γεγονός που σίγουρα θα εντάξει στα plus η εκ των πραγμάτων επιδραστική Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Καθώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της συνδράμει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρέχοντας, μεταξύ άλλων, την ενεργή υποστήριξη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.
Κομβικός είναι άλλωστε ο ρόλος της και ευρύτερα, στις διαβουλεύσεις που αφορούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και προτάσεις πολιτικής για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συντονίζοντας τη συμβολή της ΤτΕ στον διάλογο.
Ως πρόεδρος δε της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) συμβάλλει από κοινού με το Δ.Σ. και τη Διοίκηση της εταιρείας στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την προώθηση των άμεσων πληρωμών.
Ακόμα στην πλούσια ατζέντα του 2024 περιλαμβάνεται η συμβολή της στην προετοιμασία για την ανάληψη της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης από την ΤτΕ από 1η Ιανουαρίου 2025.