ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΝΤΩΝΗΣ
Εκτελεστικός Πρόεδρος doValue Greece
Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece ο Θόδωρος Καλαντώνης έχει πλέον στην ευθύνη του το σύνολο των διεθνών εργασιών του (ιταλικού) ομίλου, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία.
Με βαθιά γνώση της λιανικής τραπεζικής, είναι εκείνος που αναζητά τις βέλτιστες λύσεις, προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα τα 55 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια που έχει υπό την εποπτεία του. Με τα 30 δισ. ευρώ εξ’ αυτών να αφορούν την Ελλάδα, τα 10 δισ. ευρώ την Κύπρο και τα 15 δισ. ευρώ τις χώρες της Ιβηρικής.
Η doValue Greece είναι ο μεγαλύτερος servicer της ελληνικής αγοράς καθώς διαχειρίζεται πάνω από 1 εκατ. δάνεια που αντιστοιχούν σε 800.000 οφειλέτες.
Ο Θόδωρος Καλαντώνης, είναι ο τραπεζίτης που έδωσε το έναυσμα δημιουργίας, στα τέλη του 2018, του νέου κλάδου του servicing στην Ελλάδα. Με την τετράγωνη λογική του τεχνοκράτη, έδωσε πνοή σε ένα καινοτόμο project, το οποίο ακολούθησε η αγορά.
Από το 2020 οι τράπεζες τιτλοποίησαν και κάνοντας χρήση των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή», έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι servicers που ανέλαβαν τη διαχείριση τους, κατάφεραν να ρυθμίσουν δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ, που αφορούν περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες.
Για τον Θόδωρο Καλαντώνη το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι τα δάνεια που «πρασινίζουν» να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες. Μάλιστα πέρσι η doValue επέστεψε στη Eurobank 365 εκατ. ευρώ δάνεια που έγιναν «πράσινα».
Όπως ο ίδιος εκτιμά, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην οικονομική ομαλότητα τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, δάνεια 15-20 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ.
«Τα ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια -λέει- πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν, στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα και θα είναι επωφελής για όλους τους εμπλεκόμενους».
Ωστόσο υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί για τους οποίους ο Θόδωρος Καλαντώνης αναφέρει πως «δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση των servicers». Καθώς τα business plan των εταιρειών διαχείρισης, προβλέπουν πολύ συγκεκριμένους στόχους για τις ανακτήσεις. Ξεχωριστά για κάθε προβλεπόμενο μέσο, σε ρυθμίσεις, συναινετικές πωλήσεις, αναγκαστική εκτέλεση.
Όσον αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, ο Θόδωρος Καλαντώνης λέει ότι «ο αριθμός τους συρρικνώνεται εντυπωσιακά, κάθε φορά που ζητείται αντικειμενική απόδειξη της εισοδηματικής και περιουσιακής αδυναμίας».
Χαρακτηρίζει ως θετικές τις αλλαγές στο νέο νόμο για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, καθώς προσφέρει μεγαλύτερο «κούρεμα» και τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, να διευθετήσουν τις οφειλές τους.
Εκτιμά δε, πως αν το Δημόσιο εισφέρει 500 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει η λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Στον οποίο μπορούν να ενταχθούν περί τις 10.000 πρώτες κατοικίες ευάλωτων οφειλετών και να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση για τους πραγματικά αδύναμους.