ΠΕΓΚΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ
Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης
H δυναμική Ελληνίδα μάνατζερ που έχει την ευθύνη της Google σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα Πέγκυ Αντωνάκου, από την άκρως επιδραστική θέση της Γενικής Διευθύντριας, «σφράγισε» το σημαντικό επενδυτικό σχέδιο του μισού δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε πρόσφατα για την Ελλάδα ο αμερικάνικος κολοσσός.
Έχοντας πολυετή εμπειρία στους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Τεχνολογίας και του Μάρκετινγκ, η Πέγκυ Αντωνάκου διετέλεσε επί 8 χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ούσα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της εταιρείας, σε αυτό το νευραλγικό πόστο. Το επόμενο βήμα της έγινε τον Ιανουάριο του 2020 όταν μετακινήθηκε στη Google, με το διοικητικό της στρατηγείο να βρίσκεται στη Αθήνα.
Πέρσι, κι έπειτα από μια θητεία δύο ετών στην κομβικής σημασίας θέση της, κατάφερε να εντάξει την Ελλάδα στην επίζηλη ατζέντα των αναπτυξιακών επενδύσεων της Google.
Το σχέδιο για 3 data centers στην Αττική, τα 2+1 «Κέντρα Αριστείας» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και η συμφωνία για ψηφιοποίηση τριών μεγάλων μουσείων είναι βασικές συντεταγμένες του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου, που δημοσιοποιήθηκε.
Όπως έχει τονίσει η Πέγκυ Αντωνάκου, «αυτήν τη στιγμή την ονειρεύτηκα σχεδόν από την αρχή που ανέλαβα τη διεύθυνση της Google στην ευρύτερη περιοχή. Την ονειρεύτηκα και την επιδίωξα. Είναι μία σημαντική νίκη σαν ομάδα, σαν εταιρεία και σαν χώρα».
Το πολυεπίπεδο επενδυτικό project που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο αναμένεται να έχει ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία έως το 2030, ενισχύοντας συνολικά το ΑΕΠ με 2,2 δισ. δολάρια και δημιουργώντας 19.400 θέσεις εργασίας.
Κυρίως όμως συνιστά μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας, την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να λειτουργήσει τα data centers. «Είναι δράσεις που δείχνουν πως η Google είναι εδώ για να στηρίξει οικονομικά, κοινωνικά και με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη για όλους», έχει επισημάνει η Πέγκυ Αντωνάκου.
Το σημαντικότερο κομμάτι της επένδυσης είναι οι υποδομές και με τις επενδύσεις αυτές η Ελλάδα θα ενταχθεί στις cloud περιοχές της Google, οι οποίες σήμερα είναι μόλις 35 σε όλο τον κόσμο. «Ξεκάθαρα πρόκειται για μία επένδυση που θα φέρει επιχειρηματικά οφέλη για τις εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν τις δομές προχωρώντας στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό», είναι η άποψη της Ελληνίδας μάνατζερ.
Μάλιστα η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει αίτημα στην πολυεθνική να εξελιχθεί το ελληνικό γραφείο σε ένα «ανοιχτό γραφείο για Googlers απ’ όλο τον κόσμο».
Να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, έχοντας ως έδρα την Αθήνα. Προσφέροντας έτσι και μία λύση σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κέντρα όπως είναι το Δουβλίνο, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης. Κάτι που έχει δεσμευθεί να εξετάσει η πολυεθνική, η οποία ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει να ενισχύει το προσωπικό που απασχολείται στο ελληνικό γραφείο.