ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Πήρε στα χέρια του την «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού και κατάφερε να «αποθερμάνει» τις αλυσιδωτές του παρενέργειες.
Ο Νότης Μηταράκης ανέλαβε να διαχειριστεί το πολλαπλά δύσκολο έργο προ διετίας, όταν και τοποθετήθηκε στο επανασυσταθέν Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εφαρμόζοντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, πέτυχε τους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει:
Κατ ’αρχάς τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και την απάλειψη των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ των άλλων δρομολογήθηκαν ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων – παράνομων οικονομικών μεταναστών, η λειτουργία Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών, η ενίσχυση των απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ο έλεγχος δράσης ΜΚΟ, η λειτουργία σχετικού μητρώου και ο εξορθολογισμός των επιδομάτων.
Δεύτερος στόχος που κατέστη εφικτός ήταν η αλλαγή εικόνας του μεταναστευτικό ζητήματος στη χώρα. Aνάμεσα στα άλλα δημιουργήθηκε Εθνικό Σύστημα Υποδοχής, περιορίστηκαν σε 34 οι 121 δομές που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έχουν ήδη κατασκευαστεί τρεις και αναμένεται να ολοκληρωθούν ακόμη δύο Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στα νησιά του Αιγαίου.
Οι παρεμβάσεις από τον Νότη Μηταράκη θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται να κλείσει η δομή στον Ελαιώνα και τα διαμερίσματα από το Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που λειτουργούσαν εντός αστικού ιστού. Ακόμη αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αιτημάτων ασύλου.
Η επιτυχία των παρεμβάσεων Μηταράκη απέναντι στο δύσκολο «στοίχημα» που ανέλαβε, καταγράφεται και με αριθμούς, καθώς περιορίστηκαν εξαιρετικά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 άγγιξαν το ένα εκατομμύριο. Το 2019 η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρέλαβε 72.422 παράνομες εισόδους στη χώρα, οι οποίες μειώθηκαν το 2020, κατά 80%, φτάνοντας 14.848 παράνομες εισόδους στη χώρα. Το 2021 καταγράφτηκε το χαμηλότερο νούμερο της δεκαετίας, αφού εισήλθαν παράνομα στη χώρα 8.745 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στη διάρκεια του 2022 καταγράφονται οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, με περίπου 12.000 αφίξεις στη χώρα.
Από πλευράς νομοθετικών εργαλείων, η χώρα έχει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μόνη που δίνει πολυετή άδεια εποχικής εργασίας, ενώ διαθέτει σύστημα εύκολης μετάκλησης με ψηφιακή πλατφόρμα για τους εργάτες γης.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο Υπουργός “είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά με έλεγχο και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.
Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, επικοινωνώντας με κάθε ευκαιρία σε διεθνή Φόρα και Οργανισμούς την τουρκική προκλητικότητα, και υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής μίας ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ισομερή κατανομή των βαρών που προκύπτουν από το μεταναστευτικό.
Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τιμήθηκε από τη Δημοκρατία της Αυστρίας με το Μεγαλόσταυρο Χρυσό τη Τιμής.
Επίσης πραγματοποίησε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον οποίο και ενημέρωσε με αφορμή και το περιστατικό των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δίνοντας μία όχι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά διεθνή διάσταση στο ζήτημα αυτό.