Eurolife FFH
«Αν θέλεις ένας τόπος να γεμίσει ζωή, πρέπει πρώτα να γεμίσει παιδιά»
Με το μότο αυτό, η Eurolife FFH έδωσε το στίγμα της πιο σημαντικής δράσης της για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και τη χρονιά που πέρασε: την κοινή της δράση με τη HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα, την οποία υλοποιεί από το 2019. Άλλωστε, για τη Eurolife FFH, αξία έχει βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων και να τους ενθαρρύνει, ώστε να καταφέρνουν τα θέλω τους. Γιατί όταν ένα θέλω έχει αξία, πρέπει να παίρνει ζωή.
Έτσι, το 2021 η Eurolife FFH ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με τη HOPEgenesis, με τη δέσμευση ότι θα υιοθετήσει δέκα απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και θα δημιουργήσει από έναν παιδικό σταθμό σε κάθε μία. Δέσμευση που θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβάνοντας δύο επιπλέον περιοχές.
Έχοντας κάνει την αρχή από την Πάτμο, η πολύτιμη για την ελληνική κοινωνία συνεργασία της Eurolife FFH με τη HOPEgenesis σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά νησιά που χρειάζονται τη στήριξη όλων μας περιλαμβάνει πλέον 12 σημεία: την Πάτμο, τα Άγραφα, το Καστελόριζο, την Ανάφη, το Άνω Κουφονήσι, τη Νίσυρο, τη Χάλκη, την Κάσο, την Τήλο, τους Λειψούς, τη Σίκινο και τις Οινούσσες. Υποστηρίζοντας τις οικογένειες απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της Ελλάδας που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, σκοπός τους είναι να ανατρέψουν τα ποσοστά της υπογεννητικότητας και να επαναφέρουν δομές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Με την υποστήριξη της Eurolife FFH, η HOPEgenesis προσφέρει σε όλες τις ωφελούμενες των περιοχών αυτών τακτική παρακολούθηση και υποστήριξη από γυναικολόγους κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, ιατρικές υπηρεσίες και ψυχολογική φροντίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ωφεληθεί ήδη 190 οικογένειες, μέσα από τα 172 παιδιά που έχουν γεννηθεί, και άλλα 21 που αναμένονται, δίνοντας ζωή και ελπίδα για το μέλλον ουσιαστικά όλης της χώρας.
Επιπλέον, μέσα από τη δέσμευσή της να κατασκευάζει από έναν παιδικό σταθμό σε κάθε περιοχή, η Eurolife FFH στηρίζει όλο τον «κύκλο της ζωής» των οικογενειών που ζουν στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 4 παιδικοί σταθμοί στις τοπικές κοινωνίες της Πάτμου, των Αγράφων, των Λειψών και του Καστελόριζου, ενώ άλλοι 8 βρίσκονται υπό κατασκευή στις υπόλοιπες περιοχές.
Γιατί η μείωση του πληθυσμού, αλλά και η αλλαγή της δομής και της σύνθεσης αυτού, λόγω της υπογεννητικότητας, αλλά και της μετανάστευσης, αποτελούν μια τεράστια πρόκληση και μια νέα πραγματικότητα, που απειλεί να επηρεάσει αρνητικά τη στρατηγική και ανταγωνιστική δύναμη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Και για να αναστραφεί η αρνητική αυτή τάση, με την ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη της οικογένειας, αυτό που χρειάζεται είναι ένα υποστηρικτικό για την οικογένεια εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η ουσιαστική υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων πριν και μετά τον τοκετό, η πραγματική ισότητα στα δικαιώματα αδειών και επιδομάτων ανατροφής και για τους δύο γονείς αλλά και η ενεργή συμμετοχή των ανδρών στις οικογενειακές δραστηριότητες φαίνεται ότι είναι μερικά από τα σημεία κλειδιά που καθιστούν κάποιες χώρες περισσότερο αποτελεσματικές στην προσπάθεια στήριξης των γεννήσεων (στοιχεία από τη μελέτη για την υπογεννητικότητα από την HOPEgenesis, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την υποστήριξη της Eurolife FFH).
Αυτή λοιπόν, ήταν μία από τις ουσιαστικότερες δράσεις της Eurolife FFH για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και το 2023. Μια πρωτοβουλία πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές τις Βιώσιμης Ανάπτυξης και τον Στόχο 11 του ΟΗΕ για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, ο αντίκτυπος της οποίας αντανακλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που τόσο την έχει ανάγκη.