ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ
Το Μουσείο Ακρόπολης είχε το 2021 ένα όνομα: Νίκος Σταμπολίδης.
Καθηγητής Αρχαιολογίας, διευθυντής επί 25 χρόνια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ύστερα από επιλογή της αείμνηστης Ντόλλης Γουλανδρή, ανασκαφέας της Αρχαίας Ελεύθερνας και δημιουργός του λαμπρού μουσείου της, ο Νίκος Σταμπολίδης εξελέγη παμψηφεί, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού στη θέση του πρώτου Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης. Μία σπουδαία συνέχεια στην καριέρα του μέσα από το εμβληματικό και προβεβλημένο διεθνώς μουσείο, που συνδέεται με τον ιερό βράχο και τα μνημεία του, περιλαμβάνοντας τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Και σε μία εποχή μάλιστα, που εντείνονται οι προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο για την οριστική και αναμενόμενη, εδώ και διακόσια χρόνια επανένωσή τους.
Στο πλούσιο και βραβευμένο έργο του Νίκου Σταμπολίδη βρίσκονται οι ανασκαφές με τα σπουδαία ευρήματα, ο μεγάλος αριθμός επιστημονικών εκδόσεων και δημοσιεύσεων, η εμπειρία του στη διοίκηση μουσείων αλλά και η συμβολή του στην ανανέωση της φιλοσοφίας και της εικαστικής αντίληψης των μουσειακών εκθέσεων. Η έκθεση «Κάλλος» με την οποία αποχαιρέτησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μία αποθέωση της υπέρτατης ομορφιάς στην αρχαιότητα ενώ «ιστορικές» έχουν μείνει, μεταξύ άλλων, οι εκθέσεις «Έρως» και «Πλόες».
Ο διάλογος εξάλλου, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τη σύγχρονη τέχνη και γενικότερα η προσέγγιση της αρχαιότητας υπό το πρίσμα μιας νέας οπτικής επαναπροσδιορισμού της σημασίας, που έχει για τους Έλληνες η πολιτιστική τους κληρονομιά είναι ένα πεδίο, στο οποίο ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει επιτυχημένες προτάσεις.
Ανασκάπτοντας επί 36 χρόνια την Αρχαία Ελεύθερνα -στο Ρέθυμνο της Κρήτης- και αποκαλύπτοντας την περίφημη νεκρόπολή της ο Νίκος Σταμπολίδης δεν έφερε απλώς στο φως ευρήματα, πλούσια και μοναδικά αλλά έβαλε στο χάρτη μία νέα αρχαιολογική θέση, μια πόλη σπουδαία, με διάρκεια ζωής από τα Προϊστορικά χρόνια ως το Μεσαίωνα! «Η διαχρονία είναι αυτή που διατρέχει την Ελεύθερνα», όπως λέει άλλωστε ο ίδιος, καθώς μέσα στο άφθαρτο τοπίο της αποκαλύπτονται πλέον και ναοί της Πρωτοβυζαντινής εποχής. «Η ανασκαφή είναι μία διαδικασία, όπου ουσιαστικά ανασκάπτεις τον εαυτό σου και το κοινωνικό σύνολο μέσα στο χώρο και το χρόνο», προσθέτει. Αλλά και η προστασία τους, όπως και η ανάδειξη των ευρημάτων είναι μία υποχρέωση, που ο ίδιος εκπλήρωσε ιδανικά, με την κατασκευή πρωτοποριακού στεγάστρου πάνω από την αρχαία νεκρόπολη και κυρίως με την ανέγερση ενός λαμπρού μουσείου.
Με θαυμαστή ευρύτητα γνώσεων, σπουδαία επιστημονική κατάρτιση και καλλιέργεια πνεύματος, ένας «ποιητής της αρχαιολογίας» και ταυτόχρονα ένας δυναμικός και πρακτικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να οραματίζεται και την επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης. Στην 22η Σύνοδο της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ελήφθη η σημαντική απόφαση να κληθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συνομιλήσει με την Ελλάδα διακρατικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι σύνεδροι από όλο τον κόσμο είχαν τη δυνατότητα να δουν την ελληνική επιτροπή, στην οποία μετείχε ο Νίκος Σταμπολίδης μέσα από το Μουσείο Ακρόπολης, που ήταν γεμάτο από επισκέπτες. Μία ακόμη υπενθύμιση για την επιστροφή τους στο χώρο όπου ανήκουν.