ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Το βράδυ της 24ης Μαρτίου 2021, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η ολόφωτη Εθνική Πινακοθήκη ήταν έτοιμη να δεχθεί τους υψηλούς καλεσμένους της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον επίσημο εορτασμό της επετείου.
Τα έργα ανακαίνισης της Πινακοθήκης ξεκίνησαν πριν από δώδεκα χρόνια και έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2016. Τελεσφόρησαν όμως στην ημέρα των εγκαινίων, ύστερα από έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και μάλιστα μέσα στις αντίξοες πλέον, συνθήκες της πανδημίας.
Ένας άθλος, από τους πολλούς, που προσμετρά η Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής ενός υπουργείου που έχει στην ευθύνη του την προστασία και ανάδειξη του τεράστιου πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας -με όλες τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται- και παράλληλα την ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα μόνον από τα πολλά αντικείμενα που βρίσκονται στην ατζέντα της. Και δεν είναι όλα, ούτε εύκολα ούτε ευχάριστα. Επιβάλλεται όμως να αντιμετωπισθούν. Η χαλκέντερη Μενδώνη λοιπόν, συνέχισε ακάθεκτη και τη χρονιά που πέρασε, και παρά τα προβλήματα λόγω του covid-19, τον έλεγχο, τη διαχείριση, την παρακολούθηση των υποθέσεων του υπουργείου, επιμένοντας να μη μένει τίποτε σε υστέρηση. Με μεγάλη προτεραιότητα φυσικά, την προώθηση του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην UNESCO, η οποία δικαίωσε την Ελλάδα ζητώντας από τη Βρετανία να προχωρήσει σε διάλογο με τη χώρα μας.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι εξάλλου, η «αδυναμία» της και η τήρησή τους ιερή. Με περίπου 360 έργα σε όλη την Ελλάδα να βρίσκονται σε εξέλιξη, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, η επαγρύπνηση ήταν διπλή, μεταφραζόμενη σε συνεχή ταξίδια, αυτοψίες, συσκέψεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον, νέα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, και ανάμεσά τους, η προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, η χάραξη σε όλη την Ελλάδα διαδρομών για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, η αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, η αναβάθμιση και λειτουργία νέων πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και ασφαλώς η ανάπλαση του κτήματος Τατοΐου. Ένα πρόγραμμα, που παρά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου προχωρεί ακάθεκτο, με έργα υποδομών, συντήρησης αντικειμένων και βέβαια της αναστήλωσης του ανακτόρου.
Η Λίνα Μενδώνη δηλώνει άλλωστε απερίφραστα πως πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη ανάπτυξη, όχι μόνον δε συγκρούονται αλλά συμβαδίζουν, καθώς η πρώτη, αποτελώντας συγκριτικό πλεονέκτημα για έναν τόπο, μπορεί με τους κατάλληλους όρους να συμβάλλει στην αναβάθμισή του.
Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με σύγχρονες εκδηλώσεις σε πολιτιστικά μνημεία παρείχε εξάλλου τη δυνατότητα εργασίας σε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών ενώ οι επιχορηγήσεις σε όλους τους τομείς συνετέλεσαν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στον αντίποδα, η Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και των fake news αρκετές φορές, ακόμη και για θέματα στα οποία δεν είχε καμία ανάμειξη. Το έργο του καθενός όμως τον δικαιώνει, κι αυτό είναι κάτι, που το γνωρίζει πολύ καλά. Ως απάντηση λοιπόν, προτιμά να δουλεύει, χαράσσοντας, στον βαθμό που την αφορά, το πολιτιστικό τοπίο του αύριο για τη χώρα.