ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
Ο Χρήστος Μεγάλου είναι ο μεγαλύτερος dealmaker στην Ελλάδα και την ικανότητά του αυτή την απέδειξε για άλλη μια φορά τη χρονιά που πέρασε, καθώς πέτυχε την πλήρη επαναφορά της Τράπεζας Πειραιώς.
Πριν από ένα χρόνο, την Πρωτοχρονιά του 2021, η Πειραιώς είχε περάσει σε κρατικό έλεγχο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να κατέχει το 61,3%, λόγω της μετατροπής σε κοινές μετοχές του ομολόγου CoCo που είχε εκδώσει το Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, καθώς ο SSM δεν είχε επιτρέψει την πληρωμή του κουπονιού τον Δεκέμβριο του 2020.
Όμως ο Χρήστος Μεγάλου, εκεί που άλλοι έβλεπαν αδιέξοδο –η υπόθεση της Πειραιώς συζητήθηκε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής-, εργάστηκε συστηματικά και οργάνωσε μία εντυπωσιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία σε χρόνο ρεκόρ και με τη συμμετοχή ποιοτικών, διεθνών επενδυτών.
Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη από το 2017, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη… Με το σύνολο των προσφορών να κάνει επίσης ρεκόρ καθώς ξεπέρασε τα 4,9 δισ. ευρώ. Ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ υποχώρησε στο 27%.
Παράλληλα, ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, μέσα από το ολιστικό σχέδιο «Sunrise» χάραξε την πορεία για να πετύχει η Πειραιώς μονοψήφιο δείκτη NPEs το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, το οποίο εστιάζει στην εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας και την απαλλαγή του από προβληματικά δάνεια ύψους 19 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν μία σειρά συναλλαγών και τιτλοποιήσεων, όπως οι Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και ακολούθησαν οι τιτλοποιήσεις «μαμούθ» Sunrise 1 και Sunrise 2, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ.
Έτσι, στο τέλος του περσινού Σεπτεμβρίου -σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου-, το ποσοστό των NPEs μειώθηκε στο 16% από 46% τον Μάρτιο του 2021 και κατά 16 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και βαίνει προς μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022.
Αλλά και στις χρηματοδοτήσεις η Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασε τον στόχο για νέες εκταμιεύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021.
Επιπλέον, προχώρησε σε ομολογιακές εκδόσεις (ΑΤ1, «πράσινο» ομόλογο) προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Ταυτόχρονα «έτρεξε» την πώληση του δικτύου των POS στη Euronet Worldwide, κίνηση που ακολούθησαν στη συνέχεια και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μεγάλου «τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η έκδοση ομολόγου Tier I, αποτελούν δύο σημαντικά ορόσημα για την αγορά και εμάς. Η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν και η υπερκάλυψη και των δύο προσφορών περισσότερο από 3 φορές η κάθε μία, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την τράπεζα, τη στρατηγική της και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών και στις δύο συναλλαγές κινητοποίησαν «αφενός η προσήλωση του μάνατζμεντ της τράπεζας στον στόχο για μονοψήφιο δείκτη NPEs, υψηλή μονοψήφια απόδοση έναντι των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και ισχυρή κεφαλαιοποίηση και αφετέρου το αποδεδειγμένο track record της διοικητικής ομάδας της Πειραιώς να φέρνουμε τα αποτελέσματα που υποσχόμαστε».
Η Πειραιώς διατήρησε την ηγετική της θέση, μεταξύ άλλων, σε χορηγήσεις και καταθέσεις, με μερίδιο περί το 30%, στον αγροτικό τομέα, στο digital, στη βιώσιμη τραπεζική, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με χαρτοφυλάκιο ύψους 3 δισ. ευρώ, στην εφαρμογή κριτηρίων ESG στις χρηματοδοτήσεις αλλά και στη μείωση του κόστους λειτουργία της.
Το προσωπικό στοίχημα του Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος έχει γυρίσει τη σελίδα της Τράπεζας Πειραιώς και την οδηγεί στη νέα τραπεζική εποχή, είναι η τράπεζα να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και να υποστηρίζει ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της γενικής αξιολόγησης από τη συντακτική ομάδα του mononews, ο Χρήστος Μεγάλου θεωρείται «το πρόσωπο της χρονιάς» και, συνάμα, ο επιδραστικότερος όλων για το 2021.