ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων
Όταν, μετά από χρόνια, ο ιστορικός του μέλλοντος αναζητήσει τα πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία και τη δράση τους την Ελλάδα της πανδημίας, θέλοντας και μη θα σταματήσει μπροστά στην περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά.
Θα δει έναν άνθρωπο να φορά υπηρεσιακό τζάκετ – και εκατοντάδες βίντεο όπου ανακοινώνει απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αυστηρούς ελέγχους. Στην αρχή χωρίς μάσκα και μετά μασκοφόρος.
Ο ιστορικός θα ακούσει ακόμα και τραγούδια στο Ίντερνετ, με πρωταγωνιστή τον «Mister Πολιτική Προστασία»: «Ρώτησα τον Χαρδαλιά πού να κάνω πασχαλιά – και μου είπε, μείνε σπίτι, που κυκλοφοράει η γρίπη»…
Ο «κακός» της πανδημίας στιγμάτισε με παρουσία του την περυσινή χρονιά. Αν και τα περιοριστικά μέτρα έφερναν πάντα δυσφορία, εν τούτοις έγινε ο άνθρωπος τον οποίον οι περισσότεροι τον ευλαβικά. Άλλωστε, τους λιγότερους -εκείνους που ακόμα δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός- δεν μπορεί να τους πείσει κανείς…
Έχοντας διατελέσει για χρόνια δήμαρχος του Βύρωνα, από τις αρχές νέου αιώνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς απέκτησε προϋπηρεσία για την Πολιτική Προστασία, στον Σύνδεσμο των 11 Δήμων για τον Υμηττό. Όπου κέρδισε αρκετά εύσημα με την ενεργητικότητα και την αφοσίωση στον στόχο, που τον διακρίνουν. Εκείνη την εποχή, είχε γίνει μία πολύ καλή δουλειά – «ψυχή» της οποίας ήταν ο ίδιος.
Ανέλαβε την Πολιτική Προστασία τρεις ημέρες μετά από τις εκλογές του 2019, λίγο πριν από την επέτειο της καταστροφής στο Μάτι. Ήταν μία «ηλεκτρική» καρέκλα, για την ακρίβεια. Στο πρώτο στραβοπάτημα, κάποιος άλλος θα έπαιρνε τη θέση του.
Το πρώτο καλοκαίρι το πέρασε τρέχοντας από πυρκαγιά σε πυρκαγιά, το πρώτο φθινόπωρο από πλημμύρα σε πλημμύρα και μετά ήλθε ο ιός – και η προαγωγή σε υφυπουργό.
Όταν στο μέλλον θα ακούγεται η προσφώνηση «αγαπητοί μου συμπολίτες…», ο νους μας θα πηγαίνει σε αυτόν.
Σε μία χώρα όπου και ο καλύτερος πολύ γρήγορα ισοπεδώνεται επικοινωνιακά, ο Νίκος Χαρδαλιάς περνά και τον δεύτερο γύρο της πανδημίας ανακοινώνοντας μέτρα και αυστηρούς ελέγχους. Το μετάλλιό του είναι ότι οι περισσότεροι τον ακούνε ακόμα πολύ προσεκτικά. Καθόλου άσχημα για τον «κακό» της πανδημίας που θέλει το καλό μας…