ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδινε «ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο» στο ενδεχόμενο εκλογικής ήττας του από τον πρόεδρο της ΝΔ. Σήμερα, όπως λένε τα γκάλοπ, δημοφιλέστερος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο… Κανένας. Μάλλον θα ήταν καλύτερα να είχε δοκιμάσει την τύχη του στο ΤΖΟΚΕΡ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ…
Ξεκινώντας η περυσινή χρονιά, όλα έδειχναν ότι η αυτοδύναμη και καλά μελετημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη, λειτουργώντας με ταχύτατους ρυθμούς παραγωγής ουσιαστικού έργου (πρωτόγνωρους για την ελληνική πραγματικότητα) θα κέρδιζε το μεγάλο στοίχημα της πολύπλευρης ανάταξης της χώρας.
Όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν σαν σενάριο θρίλερ. Η νέα κυβέρνηση άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη με αλυσιδωτές κρίσεις σε διάφορα πεδία. Από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, μέχρι την κορυφαία όλων, που ήταν, φυσικά, η υγειονομική κρίση, καθώς η επέλαση της φονικής πανδημίας επέφερε καταστάσεις πρωτόγνωρες και ισχυρά ανατρεπτικές. Απόρροια των οποίων είναι η ελληνική κοινωνία ζει από τον περασμένο Μάρτιο σε ειδικές συνθήκες, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο πλανήτης.
Παρά τούτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε, δίνοντας πολυμέτωπο αγώνα, να χαλιναγωγήσει τις επιπτώσεις και να οδηγεί τη χώρα σε μια ορθολογική γραμμή πλεύσης. Παραμένοντας ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οι αντιδράσεις του Πρωθυπουργού ήταν άμεσες και ευθύβολες. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα που έγινε ο… εθνικός λοιμωξιολόγος της χώρας. Ενώ σε συνδυασμό και με τις αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση των οικονομικών μέτρων στήριξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τα διεθνή εύσημα για τους χειρισμούς της στη διαχείριση των καταστάσεων που «γέννησε» η πανδημία.
Έχοντας αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και τις δικές του προσωπικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει κι εκείνη ισότιμα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Γεγονός που επέτρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο να κάνει διαδοχικές εξόδους στις αγορές και να αντλήσει 12 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020. Εκ των οποίων, 9 δισ. από κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας και με τη χώρα να δανείζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κόστους.
Αν και η υγειονομική κρίση με τα δύο διαδοχικά lockdowns μεταφράζεται σε εκταμιεύσεις περίπου 24 δισ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα κρατικά μέτρα οικονομικής στήριξης στη διάρκεια του 2020, στα δημόσια ταμεία παραμένει ένα μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» (στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ). Γεγονός που υποδηλώνει ότι, μαζί με κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υπάρχει μια ισχυρή βάση για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική από την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων – ένα καθοριστικό στοιχείο της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις προσπάθειες του οποίου πιστώνεται και η εμβληματική απόφαση της Microsoft να επενδύσει στην Ελλάδα.
Στο ανοικτό μέτωπο των ελληνοτουρκικών, έγινε επίσης πληθώρα κινήσεων, με στόχο να αναβαθμιστούν οι γεωστρατηγικές συμμαχίες της Ελλάδος και να αναχαιτιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Πέραν τούτων και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αδιάλειπτη επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία, φροντίζοντας μέσω διαγγελμάτων να δίνει κάθε φορά το στίγμα των εξελίξεων. Στοιχείο κι αυτό που τον φέρνει στην κορυφαία θέση με όρους επιδραστικότητας.
Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός ήταν, κατά την άποψη της δημοσιογραφικής ομάδας του mononews.gr, ο πιο επιδραστικός Έλληνας τη χρονιά που πέρασε.
Φυσικά, στην πολιτική τίποτε δεν είναι στατικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η χώρα, οδεύει προς τα εμπρός έχοντας πλέον στη φαρέτρα του και το εμβόλιο και αφήνοντας πίσω ό,τι τρομερό έχει συμβεί. Οπότε, σε κάποια στιγμή, θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει αποφάσεις για το πότε θα αναμετρηθεί με τον Κανέναν…