ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ
Ανήκει σε μια από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες του τόπου. Κάποια άλλη στη θέση της θα προτιμούσε πιθανότατα να ήταν μονοσήμαντα «προσανατολισμένη» στην προσωπική της ευμάρεια. Στον «δικό της κόσμο» εν ολίγοις.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει με την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Η σύζυγος του Ανδρέα Μαρτίνου έχει αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς. Με την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία να είναι πολύ ψηλά στο αξιακό της σύστημα.
Ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος από το 2018 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», η Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει συμβάλει τα μέγιστα με καίριες πρωτοβουλίες της στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της αναπηρίας, της κακοποίησης, της ανισότητας και της αρρώστιας που αντιμετωπίζει ο ανήλικος πληθυσμός σε όλη τη χώρα.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε το 1996 ως ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που εργάζονται για να προσφέρουν την ποθούμενη ευημερία σε περίπου 30.000 παιδιά κάθε χρόνο. Εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Προ πενταετίας, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Ωστόσο, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις τιμές και στις διακρίσεις. Μάλιστα στη διάρκεια της περυσινής δύσκολης χρονιάς, εντατικοποίησε τη δραστηριότητα της Ένωσης. Τανύζοντας το εύρος και βάθος της όσο ποτέ.
Έφτασε έως τις ακριτικές περιοχές του Έβρου όπου, με τα σωματεία της Ένωσης σε στενό εναγκαλισμό, προχώρησαν σε δράσεις για την υγεία και την παιδεία. Στις οποίες περιλαμβάνονται η προσφορά σύγχρονου εξοπλισμού στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η ανακατασκευή και ανάπλαση σχολικών γηπέδων (στο Διδυμότειχο και τα Δίκαια), η προσφορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού και αθλητικών ειδών, όπως επίσης και η δημιουργία θερμοκηπίου (στον οικισμό Ρίζια της Ορεστιάδας) για την «καλλιέργεια» της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Πρόσφατα, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου σχεδίασε μεγάλη φιλανθρωπική δημοπρασία σε συνεργασία με τον οίκο Christie’s, προκειμένου να ενισχυθεί το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «η Χαρά». Το οποίο ιδρύθηκε με δική της πρωτοβουλία, όταν τη δεκαετία του 1980 γνώρισε μια οικογένεια με παιδί που έπασχε από σύνδρομο Ντάουν. Με αφετηρία τη «Χαρά» και σταδιακά στη συνέχεια χτίστηκε η Ένωση των δέκα σωματείων που είναι «Μαζί για το Παιδί».