ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρώτο crash test για την αγορά των τιτλοποιήσεων θα αποτελέσει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που ξεκίνησε η Eurobank. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr, τα data rooms άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα και σύμβουλος της έκδοσης είναι η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο teaser που δόθηκε σε υποψήφιους επενδυτές στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 44.000 στεγαστικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση, η πλειοψηφία μάλιστα των οποίων για χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστον έτους, ενώ η μέση αξία του κάθε στεγαστικού δανείου είναι 80.000 ευρώ.
Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019, ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα ξεκινήσει η μεγάλη τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Eurobank στο πλαίσιο της συγχώνευσης με τη Grivalia.
Το σχέδιο αποσκοπεί σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 6 δισ. ευρώ το 2019, μειώνοντας τον αντίστοιχο δείκτη στο 15% και στα 3 δισ. ευρώ το 2021. Μέσα από αυτό το σχέδιο η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 7% το 2021.
Η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί η Eurobank αποτελεί την πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης που επιχειρεί ελληνική τράπεζα μετά την κρίση και η επιτυχία της, αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την αγορά των τιτλοποιήσεων που παραμένει ερμητικά κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα εκδοθούν τρεις κατηγορίες τίτλων – junior, mezzanine και senior – και στόχος είναι η τράπεζα να κρατήσει το senior τίτλο στα βιβλία της.
Οι τιτλοποιήσεις προκρίνονται ως προτιμότερη επιλογή για τις τράπεζες στα σχέδιά τους για το 2019, καθώς όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς ένας σημαντικός όγκος δανείων με εξασφαλίσεις που είναι σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα τιμολογηθεί με όρους αγοράς, δημιουργώντας σταδιακά μια αξιόπιστη μεθοδολογία για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου.
Με τον τρόπο αυτό θα «χτιστεί» σταδιακά μια αξιόπιστη καμπύλη αξιολόγησης του ιδιωτικού χρέους, που σήμερα δεν υπάρχει.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία των συνθηκών έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα δευτερογενής αγορά, που θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα επενδύσουν στα ελληνικά assets και στις ελληνικές τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι εισφορές θα πληρώνουν όσοι εργάζονται με τίτλους κτήσης το 2019
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βροχή» πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες: Γιατί βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της Βιργινίας Βεντουράκη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λύση «πακέτο» για πρώτη κατοικία και οφειλές νοικοκυριών