ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός , απαντώντας στη δήλωση-πάσα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πρώτο μέλημα είναι να γίνει η συμφωνία και «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους».
«Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η «Μακεδονία» άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό.
Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η «Μακεδονία» δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Η «Μακεδονία» θέλει να “χτίσει” φιλία», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ των Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, χωρίς κανένα δίλημμα.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά με ένα πιθανό προσχέδιο από το ελληνικό ΥΠΕΞ για διεθνή συμφωνία, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να αρπάξουν οποιαδήποτε ευκαιρία που θα οδηγούσε σε λύση διότι η διαμάχη πρέπει να λήξει μέσα από διεθνή συμφωνία.
«Καλωσορίζω την ιδέα, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη», είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.
Όπως γράφει το πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα με συναντήσεις του Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζάεφ: Η χώρα είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λάδι στη φωτιά» από τον Ζάεφ: Αξιοπρεπής λύση για μας τους «Μακεδόνες» και για τους Έλληνες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκοπιανοί Εθνικιστές μαζεύουν υπογραφές κατά της αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καθαρισμός οικοπέδων: Μέχρι τέλος Απριλίου η προθεσμία – Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
- Maison Heler: Η Ονειρική Δημιουργία του Philippe Starck για το μέλλον της φιλοξενίας – mononewsTV
- Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
- Από την αρχή του έτους έχουν εγκαταλειφθεί 54 πλοία από τους πλοιοκτήτες τους
