• Πολιτική

    Νίκος Κοτζιάς: Το δικό μου στόμα δεν κλείνει, δεν εκβιάζομαι – Η Μακεδονία δεν είναι όλη Ελληνική (video)

    • NewsRoom
    νικος-κοτζιας

    Νίκος Κοτζιάς


    Επίθεση στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από το Ηράκλειο Κρήτης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση και την κόντρα του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    Ο κ. Κοτζιάς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «ζούμε σε πια εποχή που η εντιμότητα, το θάρρος η παρρησία είναι απαραίτητες», δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθούσε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι από τις ατζέντες που χτυπούν την εξωτερική πολιτική και την δημοκρατία». «Παραιτήθηκα και εξυβρίζομαι» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως δέχθηκε πιέσεις για να μη μιλήσει άλλο, κάτι που όπως είπε, απλά δεν γίνεται και δεν θα γίνει.

    Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Καμμένο από τον ίδιο, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει «άλλη σχέση» με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κάτι που ο ίδιος δεν έχει, καθώς κρίνει από το τι κάνει ο υπ. Άμυνας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

    Η Μακεδονία δεν είναι όλη Ελληνική

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του πραγματοποίησε έναν απολογισμό της θητείας του. Υποστήριξε μάλιστα πως η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα και πως σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων «υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε  χαρακτηριστικά. «Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

    Ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις εναντίον κριτικές. «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;», αναρωτήθηκε.

    σημείωσε πως αυτή αποκόπτει επί της ουσίας την ΠΓΔΜ από την επιρροή της Τουρκίας και από τα σχέδια διαμελισμού που εργάζονται κάποιες δυνάμεις, οι οποίες την θέλουν να μοιραστεί ανάμεσα σε Αλβανία και Βουλγαρία.

    Η συμφωνία όπως είπε συνάδει στην σταθερότητα στα σύνορα της Ελλάδας χωρίς αλλαγές, κάτι που ωφελεί την Ελλάδα. Αντέκρουσε τα όσα λέγονται πως τώρα πως τώρα τους αναγνωρίζεται «γλώσσα Μακεδονική», μιας και αυτό όπως είπε έχει επιτραπεί ακόμα από την εποχή του Γεωργίου Αβέρωφ.

    Για την «Μακεδονική εθνότητα» υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτο να αποκαλούνται «Μακεδόνες», μιας και έτσι γίνεται με τις σύνθετες ονομασίες. Τόνισε επίσης ότι η Μακεδονία δεν είναι όλη Ελληνική, καθώς στην συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913 η περιοχή της Μακεδονίας μοιράστηκε ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

    Η συμφωνία  συνάδει στην σταθερότητα στα σύνορα της Ελλάδας χωρίς αλλαγές, κάτι που ωφελεί την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς ενώ υποστήριξε για μια ακόμα φορά πως η «Μακεδονική» γλώσσα είχε δήθεν αναγνωριστεί από την εποχή του Γεωργίου Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.

    Για το Κυπριακό ανέφερε πως η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. «Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της». Όσον αφορά το διάλογο με την Αλβανία, υποστήριξε πως «στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

    Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

    «Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

    Κοτζιάς κατά ΑΝΕΛ

    Ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε στους ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πάντως πως και ο ίδιος υποστήριξε την συνεργασία μαζί τους, «όταν ήταν πιο… νορμάλ και πιο ήσυχοι», κι αυτό «για να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετήσει την χώρα». Υπήρξε όπως είπε μια πετυχημένη κυβέρνηση, τώρα όμως μετά τα μνημόνια υπάρχει ένα πρόγραμμα της Αριστεράς, και πλέον χρειάζεται σύμμαχος μια άλλη δημοκρατική παράταξη και όχι οι ΑΝΕΛ, από την οποία όμως απέκλεισε το ΚΙΝΑΛ.

    Παράλληλα, κατηγόρησε «αντιπρόεδρο της Βουλής» πως προσπαθεί να βγάλει στοιχεία από τα απόρρητα έγγραφα και τα μυστικά κονδύλια. Μάλιστα ανέφερε πως κάποιοι κάνουν  «καραγκιοζιλίκια», και δεν συναισθάνονται το τι κάνουν. Όπως υποστήριξε, οι αποκαλύψεις μπορούν να πλήξουν πολύ την Ελλάδα, και πως σε όλα αυτά εμπλέκεται και ένας αντιπρόεδρος της Βουλής.

    Όπως ανέφερε, το Πράττω θα απαιτήσει να υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία.  «Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες» είπε και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο είπε:

    «Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. «Το δικό μου στόμα και το στόμα του Πράττω δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ