Πουλήθηκε η συμμετοχή στον Κέκροπα
Με πρωτοβουλία της Alpha Bank έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Σταύρου Ψυχάρη, πρώην επικεφαλής του ΔΟΛ.
Η αρχή έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού η βίλα του πρώην εκδότη στο Πόρτο Χέλι, έναντι 11,75 εκατ. ευρώ, ενώ σειρά πήρε το διαμέρισμα στο Κολωνάκι, πολύ κοντά στον Άγιο Διονύσιο, το οποίο απέκτησε εταιρεία ονόματι Zilveren.
Οι εκποιήσεις συμμετοχών έχουν όμως και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς πακέτο μετοχών της εταιρείας Κέκροψ που άλλαξε προ ημερών χέρια εμφανίζεται να σχετίζεται με τις εκποιήσεις συμμετοχών του Στ. Ψυχάρη.
Το πακέτο που αντιστοιχεί στο 6,7% του Κέκροπα σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μετοχές του πρώην εκδότη που είχαν δοθεί ως collateral και οι οποίες πλέον πέρασαν στο έλεγχο τράπεζας.
Με τον Κέκροπα να βρίσκεται κοντά σε οριστική λύση του θέματος με την έκταση στα πρώην λατομεία Ψυχικού – υπόθεση που εάν επιλυθεί ανοίγει το δρόμο για την άμεση οικιστική αξιοποίηση του ακινήτου – το πακέτο αυτό των μετοχών αποκτά άλλη αξία…
Πάντως η μεγάλη συλλογή Ψυχάρη (πίνακες μεγάλης αξίας κλπ) που αγωνιωδώς έψαχναν οι τραπεζίτες δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Πίεση σε Μαρινόπουλο και Σαρακάκη
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ενταθούν οι πιέσεις και σε Μαρινοπουλο και Σαρακάκη καθώς όπως διαβάσατε σε ρεπορτάζ του mononews χρωστάνε πολλά στις τράπεζες. Βρίσκονται ψηλά στην λίστα του NPLs Forum.
Είναι πιεσμένος ο Κοντομηνάς;
Προ των πυλών είναι η πρώτη συμφωνία στην τηλεόραση μεταξύ δυο ισχυρών οικογενειών.
Το deal που συζητείται είναι να πάρει ο Δημήτρης Κοντομηνάς το 40% του STAR και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το 60% του ALPHA. Η προσέγγιση των δυο πλευρών έγινε με πολύ προσεκτικά βήματα και με στόχο, όπως λένε, την επίτευξη οικονομίας κλίμακος, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι δυο οικογένειες στο παρελθόν δεν είχαν καλές σχέσεις όμως business is business. Βέβαια επί της ουσίας κερδισμένος φαίνεται να βγαίνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.
H Viva, η Jefferies και τα σενάρια για αλλαγές
Ένα φιλόδοξο 5ετές πλάνο για την είσοδό της σε νέες αγορές στην Ευρώπη έχει θέσει σε εφαρμογή ο όμιλος Viva Wallet Holdings, στον οποίο πλέον εκτός του βασικού μετόχου (Χ. Καρώνη), συμμετέχει πλέον και το fund Diorama. (Το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι έχασε πολλά λεφτά σε άλλη επένδυση που έκανε στην Damavand. Στις αρχές Απριλίου έβαλε στην εταιρία που παράγει ντοματοπολτό (;) επιπλέον 8 εκατ. ευρώ.)
Τώρα όσον αφορά την Viva το momentum της επέκτασης είναι ιδανικό καθώς στον κλάδο των εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν των πληρωμών και συναλλαγών συντελείται πραγματικά μια επανάσταση, η οποία προσελκύει πακτωλό επενδυτικών κεφαλαίων.
Μόνο το 2017 οι επενδύσεις στον κλάδο έφθασαν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την επέκταση αυτή απαιτούνται κεφάλαια, όπως η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 15 εκατ.ευρώ που πραγματοποίησε το Diorama.
Απαιτείται, επίσης, καλή διαχείριση της σχέσης ιδίων κεφαλαίων και δανείων, κάτι που είναι το ζητούμενο προσώρας για τη Viva. Σημειωτέον ότι το Jefferies Group έχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Viva να προσελκύσει νέα κεφάλαια.
Μένει να αποδειχθεί εάν ο όμιλος Λάτση που από το 2014 κατέχει περίπου το 20% της εταιρείας θα αποφασίσει να αποεπενδύσει ή όχι.
Τι συμβαίνει με την Alumil;
Ανησυχητική είναι η αδυναμία της γνωστής βιομηχανίας Αλουμύλ, συμφερόντων Γ. Μυλωνά, να μην αποστείλει έγκαιρα στις χρηματιστηριακές αρχές την ετήσια οικονομική έκθεση χρήσης 2017. Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω πρόσθετων πληροφοριών που ζητήθηκαν εκτάκτως από τον ορκωτό ελεγκτή.
Με δάνεια 87 εκατ. ευρώ, η Alumil είναι μια από τις 75 εταιρείες με το μεγαλύτερο δανεισμό προς τις τράπεζες που βρίσκονται στη λίστα του NPLs Forum. Ήδη η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη.
Το Ντυνάν ανατρέπει τους σχεδιασμούς
Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ενεργών παικτών στον κλάδο της υγείας.
Το πιθανότερο είναι να δούμε έναν διαγωνισμό σε εξέλιξη (Ντυνάν) και μια, μπορεί και δύο, δημόσιες προτάσεις (Υγεία).
Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε ανθρώπινους πόρους και κεφαλαιακό fire power για κάποιον από τους διεκδικητές να χτυπήσει αποτελεσματικά και τους δύο στόχους.
Το πετράδι του στέμματος είναι ξεκάθαρα το Υγεία. Εκεί επικεντρώνεται τόσο το CVC, όσο και το Ιατρικό. Ωστόσο, το Ντυνάν δεν είναι αμελητέο μέγεθος, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε break even κατάσταση.
Μπορεί κάποιος εκ των διεκδικητών να αποκτήσει και τα δύο νοσοκομεία; Θεωρητικά ναι.
Μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένοι που εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν θέματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αν αυτό είναι το CVC, θα δούμε να επαναλαμβάνεται η στρατηγική που ακολούθησε το fund στην Ισπανία, όταν συγκέντρωσε τον κλάδο, αποκόμισε τεράστιες υπεραξίες και πούλησε στην Fresenius. Αρκεtοί, βέβαια, λένε ότι η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση.
Τι θα πράξει το Ιατρικό σε αυτή την περίπτωση;
Έχει έτοιμο το Plan C, που δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση μιας τεράστιας έκτασης που διαθέτει στην Κάντζα για να δημιουργήσει ένα state of the art ιατρικό πάρκο. «Για το Ιατρικό, δεν υπάρχει περίπτωση εγκλωβισμού», λένε κύκλοι του ομίλου.
Πωλητήριο στο Ρέα;
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πωλητήριο στον κλάδο της υγείας, πέραν των γνωστών. Πηγές κάνουν λόγο για μια ομάδα μετόχων στο «Ρέα» που κινείται προκειμένου να παραχωρήσει πακέτο μετοχών. Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, το ζήτημα είναι πως υπάρχει ένα άλλο μπλόκ μετόχων της μαιευτικής κλινικής που δεν θέλει να πουλήσει. Και όλα αυτά, υπό την πίεση των οικονομικών αποτελεσμάτων.