• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Με προσφορές 8 δισ. ευρώ στο εξωτερικό και 300 εκατ. ευρώ στο εσωτερικό κλείνει σήμερα το placement

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, για μία εντυπωσιακή υπερκάληψη του «βιβλίου προσφορών» για την Εθνική Τράπεζα.

    Στα 7,5 δισ ευρώ έφτασαν χθες οι εγγραφές στο «βιβλίο» του εξωτερικού και στα 250 εκατ ευρώ οι προσφορές στο εσωτερικό.

    Η διαδικασία διάθεσης του 22% (από το 40,4%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, ολοκληρώνεται σήμερα στις 4 το απόγευμα και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Παρασκευής.

    Συγκεκριμένα μέχρι χθες το απόγευμα –δεύτερη μέρα της διαδικασίας- οι προσφορές στο εξωτερικό έφτασαν τα 7,5 δις ευρώ, ενώ το ζητούμενο ποσό που ήταν 1 εκατ ευρώ είχε συγκεντρωθεί μόλις στα 10 πρώτα λεπτά που άνοιξε το βιβλίο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου.

    Η Εθνική Τράπεζα από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της  αφρόκρεμας των διεθνών fund που έσπευσαν να πάρουν  θέση στο μετοχικό σχήμα της.

    Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν σαφές δείγμα εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

    Εξίσου καλά –τηρουμένων των αναλογιών- πήγε η προσφορά και στο εσωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγγραφές στο ελληνικό «βιβλίο» έφτασαν χθες τα 250 εκατ ευρώ, με υπερκάλυψη κατά 1,6 φορές. Και σήμερα αναμένεται να φτάσουν τα 300 εκατ ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η  αξία της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών της Εθνικής  στο εξωτερικό και την Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 1,095 δις ευρώ για το 22% της τράπεζας και υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή για τη διάθεση των μετοχών θα διαμορφωθεί στο άνω ακρο του εύρους που είναι τα 5,44 ευρώ ανά μετοχή.

    Σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» της παραχώρησης  το 85% θα διατεθεί μέσω της διεθνούς προσφοράς  και  το υπόλοιπο 15% στην ελληνική αγορά.

    Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η παραχώρηση μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί στο 3,3%, από το 22%  της συνολικής διάθεσης, δηλαδή 30.185.600 μετοχές. Το τίμημα της παραχώρησης   μπορεί να φτάσει στο σλυνολο της έως και τα 164,2 εκατ ευρώ, με   βάση το υπολογιζόμενο άνω άκρο της τιμής διάθεσης που έχει οριστεί στα 5,44 ευρώ.

    Τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας

    Η ΕΤΕ στοχεύει σε κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2023-2025, και η πρόβλεψη είναι για κέρδη ανά μετοχή (EPS) άνω των 1,10 ευρώ, από 0,93 ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2023.

    -Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υπολογίζεται πως θα είναι γύρω στις 250 μονάδες βάσης, ενώ ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα προβλέπεται να είναι κάτω του 40%.

    -Εντυπωσιακή είναι η εικόνα και στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Εκτιμάται ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα είναι περίπου 3%, από 3,6% στο 9μηνο του 2023. Να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση των NPEs είχε ως αποτέλεσμα η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας να είναι πλέον ελάχιστη και η τράπεζα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, σε σχέση με τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    -Διαθέτει  στιβαρή δομή ισολογισμού,  με χαμηλά κόστη χρηματοδότησης, πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεόνασμα κεφαλαίου,

    -Εχει  εξαιρετικά ελκυστικό προφίλ οργανικής κερδοφορίας, που δίνει δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (Core RoTE) περίπου 18% με περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ οργανικά κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) στο 9μηνο του 2023,

    -Η Εθνική Τράπεζα  είναι σε θέση να ξαναρχίσει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της,  αρχής γενομένης από τη διανομή ενός 20%-30% από τα κέρδη του 2023.

     Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Στα 250 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εγγραφές στο ελληνικό βιβλίο προσφορών

    Εθνική Τράπεζα: Τα 6,2 δισ. ευρώ της πρώτης μέρας και ο ρόλος του Παύλου Μυλωνά

    Εθνική Τράπεζα: «Σπάει τα κοντέρ» η ζήτηση – Υπερκαλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ