Το «μυστικό» για να γίνει κανείς πλούσιος δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο μυστικό. «Είναι πρακτικό. Αυτό που ξέρει ο ένας μπορούν να το μάθουν και οι άλλοι», αναφέρει ο George S. Clayson στο κλασικό έργο του The Richest Man In Babylon. Η συλλογή από παραβολές του Clason, βασισμένη στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, ξεκινά με την ιστορία του Arkad, γιου ενός ταπεινού εμπόρου, που καταφέρνει να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, χάρη στη σοφία που απέκτησε από τον πλούσιο Algamish.

Ελπίζοντας να μετατρέψει την πόλη στην πιο πλούσια του κόσμου, ο βασιλιάς της Βαβυλώνας ζητά από τον Arkad να μοιραστεί το «μυστικό του πλούτου» με τους συμπολίτες του. Ο Arkad υπακούει και μέσα σε επτά μέρες διδάσκει σε 100 ανθρώπους αυτό που αποκαλεί «οι επτά θεραπείες για ένα αδύνατο πορτοφόλι».

Και αυτές οι επτά «θεραπείες», όπως τις καταγράφει σε άρθρο του το Business Insider, είναι οι εξής:

  1. «Άρχισε να παχαίνεις το πορτοφόλι σου»

babyl1Ο Arkad συμβουλεύει τους «μαθητές» του να κρατούν στην άκρη τουλάχιστον το 10% των εισοδημάτων τους. «Για κάθε δέκα νομίσματα που τοποθετείς στο πορτοφόλι σου, βγάλε και χρησιμοποίσε μόνο εννέα. Το πορτοφόλι σου θα αρχίσει να παχαίνει αμέσως και το αυξανόμενο βάρος του θα έχει όμορφη αίσθηση στο χέρι σου και θα φέρει ικανοποίηση στην ψυχή σου», αναφέρει.

Ο Arkad υποστηρίζει πως ο καθένας, είτε είναι φτωχός είτε πλούσιος, μπορεί να βάλει χρήματα στην άκρη και να συσσωρεύσει μια περιουσία, αρκεί να δεσμευθεί ότι θα βάζει στην άκρη αυτό το 10% των εισοδημάτων του, και σύντομα μαθαίνει να ζει χωρίς αυτό.

Σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να μάθει κανείς να ζει χωρίς ένα ποσοστό του εισοδήματός του, χάρη στην τεχνολογία. Μπορούμε να καταθέτουμε αυτόματα χρήματα από τον μισθό μας σε ειδικό λογαριασμό καταθέσεων ή σε κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μην μπούμε στον πειρασμό να τα ξοδέψουμε – αν δεν τα βλέπουμε ποτέ, τότε μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς αυτά τα λεφτά.

«Κι εγώ κουβαλούσα ένα αδύνατο πορτοφόλι και το έβριζα επειδή δεν υπήρχε τίποτα εκεί μέσα που να ικανοποιεί τις επιθυμίες μου, διηγείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας. «Αλλά όταν άρχισα να βγάζω από το πορτοφόλι μου μόνο εννέα από τα δέκα που έβαζα μέσα, άρχισε να παχαίνει. Το ίδιο και το δικό σου».

  1. «Να ελέγχεις τα έξοδά σου»

babyl2

Το επόμενο βήμα είναι απλώς να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που βγάζεις, κάτι που είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, καθώς στην υπερκαταναλωτική μας κοινωνία είναι απίστευτα εύκολο να ξεφύγει κανείς στα έξοδά του, ενώ ακόμα και όταν αυξάνονται τα εισοδήματα, οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν και τις σπατάλες τους.

«Αυτά που ο καθένας μας αποκαλεί ‘αναγκαία έξοδα’ θα αυξάνονται πάντα και θα εξισώνονται με τα εισοδήματά μας, εκτός και αν αποφασίσουμε το αντίθετο», σημειώνει ο Arkad. «Μην μπλέκεις τα αναγκαία έξοδα με τις επιθυμίες σου».

Για να ελέγξει κανείς τις δαπάνες του, πρέπει να γίνει συνειδητοποιημένος και να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματά του. Μία καλή αφετηρία είναι να καταγράφουμε όλες τις αγορές μας (είτε σε ένα μπλοκάκι, είτε σε κάποια αντίστοιχη εφαρμογή όπως το Mint, ή και σε ένα έγγραφο Excel) και να αναλύσουμε τον τρόπο που ξοδεύουμε χρήματα.

«Μελέτησε προσεκτικά τις παραδοσιακές συνήθειες της ζωής σου», λέει ο Arkad. «Ας είναι το μόττο σου να απαιτείς 100% εκτιμώμενης αξίας για κάθε νόμισμα που ξοδεύεις». Ακόμα και αν είναι κανείς ήδη σε καλό δρόμο για να συγκεντρώσει μία περιουσία, η συνήθεια του να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε παραμένει απαραίτητη. Υπάρχουν απρόσμενα πολλοί «λιτοί» δισεκατομμυριούχοι, που προτιμούν να αποταμιεύσουν ή να δώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, παρά να σπαταλήσουν τα χρήματά τους σε αεροσκάφη, γιοτ και πανάκριβες βίλες.

  1. «Πολλαπλασίασε τον χρυσό σου»

babyl3

Έχοντας ακολουθήσει τις προηγούμενες συμβουλές, επόμενο βήμα είναι να «αυγατίσουν» τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.

«Ο χρυσός που μπορούμε να κρατήσουμε από τα εισοδήματά μας είναι μόνο η αρχή», λέει ο Arkad. «Τα έσοδα που αυτός θα φέρει θα χτίσουν τις περιουσίες μας… Μάθε να κάνεις τον θησαυρό σου να δουλεύει για σένα. Κάνε τον σκλάβο σου. Κάνε τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του να δουλεύουν για σένα».

Πώς κάνει κανείς «σκλάβο» σήμερα τα χρήματά του; Τοποθετώντας τα σε κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, όπου με τα χρόνια μπορούν να αυξηθούν σημαντικά – το κόλπο είναι να βάζει κανείς λεφτά στην άκρη τακτικά και να αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Δείτε, από τα ταπεινά μου έσοδα απέκτησα μία ορδή από χρυσούς σκλάβους, που ο καθένας δούλευε και έφερνε περισσότερο χρυσό», εξηγεί ο Arkad. «Καθώς εργάζονταν για μένα, τα παιδιά τους επίσης εργάζονταν και τα παιδιά των παιδιών τους, μέχρι που από τις συλλογικές τους προσπάθειες ήταν μεγάλο το εισόδημα».

  1. «Προστάτευσε τους θησαυρούς σου από την απώλεια»

babyl4

Πάντα υπάρχει κάποιο ρίσκο όταν κανείς επενδύει οπουδήποτε, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε έξυπνοι όταν επιλέγουμε πού θα επενδύσουμε τα χρήματά μας.

«Η πρώτη λογική αρχή της επένδυσης είναι η ασφάλεια του αρχικού κεφαλαίου σου», λέει ο Arkad. «Είναι σοφό να γοητευτείς από τα μεγάλα κέρδη όταν το αρχικό σου κεφάλαιο μπορεί να χαθεί; Εγώ λέω πως δεν είναι. Η ποινή του ρίσκου είναι η πιθανή απώλεια. Μελέτησε προσεκτικά προτού αποχωριστείς τον θησαυρό σου κάθε διαβεβαίωση ότι θα είναι ασφαλής. Μην παρασύρεσαι από τις δικές σου ρομαντικές επιθυμίες να γίνεις πλούσιος γρήγορα».

Οι επενδύσεις είναι μία μακροπρόθεσμη υπόθεση, και η λογική του «να γίνω πλούσιος γρήγορα» μόνο κακό κάνει. Όπως συνηθίζει να λέει ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett, «είναι αρκετά εύκολο να γίνεις εύπορος αργά, αλλά δεν είναι  τόσο εύκολο να γίνεις πλούσιος γρήγορα».

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επενδύσει τα χρήματά του, αλλά δε χρειάζεται να το κάνει μόνος του. Υπάρχουν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που μπορούν να μας καθοδηγήσουν. Υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες πληροφορίες, για όποιον θέλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Συμβουλεύσου σοφούς ανθρώπους», προτείνει ο Arkad. «Εξασφάλισε τη συμβουλή αυτών που έχουν εμπειρία στην κερδοφόρα διαχείριση του χρυσού. Άφησε τη σοφία τους να προστατεύσει τον θησαυρό σου από επικίνδυνες επενδύσεις».

  1. «Κάνε το σπίτι σου μία προσοδοφόρα επένδυση»

babyl5

«Συνιστώ στον καθένα να είναι ιδιοκτήτης της στέγης που τον προστατεύει, λέει την πέμπτη μέρα στους μαθητές του ο Arkad. «Δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου να είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του».

Σήμερα εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό και δεν υπάρχει μία καθολικά αποδεκτή απάντηση για το αν είναι καλύτερο να έχει κανείς το δικό του σπίτι ή να το νοικιάζει – ωστόσο, το επιχείρημα του Arkad είναι ότι «το να είναι κανείς ιδιοκτήτης του ίδιου του σπιτιού του και να το έχει σαν ένα μέρος που είναι περήφανος να φροντίζει, προσθέτει αυτοπεποίθηση στην καρδιά του και μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλα τα εγχειρήματά του».

Φυσικά, προτού επενδύσει κανείς σε ένα σπίτι θα πρέπει να γνωρίζει αν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά και αν είναι έτοιμος για τα αμέτρητα κρυφά έξοδα που έχει ένα σπίτι…

  1. «Εξασφάλισε ένα μελλοντικό εισόδημα»

babyl6

«Η ζωή του κάθε ανθρώπου εκτείνεται από την παιδική του ηλικία μέχρι τα γεράματά του», λέει ο Arkad. «Επομένως, λέω ότι είναι χρέος ενός ανθρώπου να προετοιμαστεί για ένα εισόδημα στις μέρες που θα έρθουν, όταν δεν θα είναι πια νέος, και να φροντίσει για την οικογένειά του, όταν δεν θα είναι πια μαζί της για να την υποστηρίξει».

Ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο όταν επενδύουμε σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, επομένως όσο πιο νωρίς αρχίσει κανείς να μαζεύει χρήματα για τα γεράματά του, τόσο καλύτερα θα είναι στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Σε ό,τι αφορά την πρόνοια για το ενδεχόμενο θανάτου ή αναπηρίας, υπάρχουν πλέον ασφαλιστικά προγράμματα για αυτές τις περιπτώσεις, στα οποία μπορεί κανείς να απευθυνθεί.

  1. «Αύξησε τη δυνατότητά σου να εισπράττεις»

babyl7

«Όσο περισσότερη σοφία διαθέτουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να αποκομίσουμε», αναφέρει ο Arkad. «Ο άνθρωπος που αναζητά να μάθει περισσότερα για την τέχνη του θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα».

Οι πλούσιοι άνθρωποι επιλέγουν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται διαρκώς – προτιμούν να εκπαιδευθούν παρά να διασκεδάσουν, ακόμα και αφού κατορθώσουν απίστευτα επιτεύγματα. Πάρτε για παράδειγμα τον Warren Buffett, που υπολογίζει ότι το 80% της ημέρας του είναι αφιερωμένο στο διάβασμα.

«Καλλιέργησε τις δικές σου δυνάμεις, για να μελετήσεις και να γίνεις σοφότερος, για να γίνεις πιο ικανός, για να δρας σεβόμενος τον εαυτό σου», λέει ο Arkad. «Κατόπιν θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση για να πετύχεις τις προσεκτικά επιλεγμένες επιθυμίες σου».

Σήμερα, με τόσα πολλά βιβλία, podcasts και online πηγές πληροφοριών, είναι ευκολότερο από ποτέ να εκπαιδευθεί κανείς από μόνος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παύλος Κιόρτσης: Πόσο νοιάζεται ο Mr. Nestle για την χώρα; Το κέρδος πάνω από όλα; Σε λίγες ώρες αυξάνει 30% την τιμή του καφέ (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υπολογίστε αναλυτικά το χαράτσι που θα πληρώσετε για τις εισφορές σας (όλη η εγκύκλιος )

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βραζιλία: Κυνική ομολογία της δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη από τον εραστή της γυναίκας του