• ΥΓΕΙΑ

    Andreas Pollner: Ποιος είναι ο CEO της Bayer Ελλάς – Το ελληνικό όνομα, οι start ups, οι κλινικές μελέτες και η αγάπη για τα κρασιά και τη χώρα μας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Andreas Pollner, CEO της Bayer Ελλάς

    Andreas Pollner, CEO Bayer Ελλάς


    Πληθωρικός, άνετος, με χιούμορ, αλλά και εξαιρετικά σοβαρός, παρατηρητικός και οξυδερκής, όταν μιλάει για business, ο CEO της Bayer Ελλάς Andreas Pollner έχει κάθε λόγο να αισθάνεται και Έλληνας, εκτός από Γερμανός.

    Καταρχάς λόγω μακροχρόνιων δεσμών με τη χώρα μας. Αλλά και λόγω ονόματος – το Andreas (Ανδρέας) είναι ελληνικό. Ίσως και λίγο λόγω ιδιοσυγκρασίας. Άνθρωπος ζεστός, με πηγαίο γέλιο, επικοινωνιακός και της… παρέας.

    Η σχέση του με την Ελλάδα μετρά κάμποσες δεκαετίες. Επισκεπτόταν τη χώρα μας από μικρό παιδί για διακοπές. Ένας από τους θείους του Γερμανού CEO της Bayer Ελλάς είναι από δω, αξιωματικός του Ναυτικού, και η θεία του και οι γονείς του ταξίδευαν τακτικά στη χώρα μας, παίρνοντας πάντα μαζί τους και το νεαρό, τότε, Ανδρέα. Μάλιστα η αγάπη της οικογένειάς του για τη χώρα μας επισφραγίστηκε με το ελληνικό όνομα που του έδωσαν.

    Andreas Pollner: Στο τιμόνι της Bayer Ελλάς από το 2019

    Ο κ. Pollner ήρθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2019. Ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Επικεφαλής του Τομέα Φαρμάκων για Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία.
    Παράλληλα είναι ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PIF και έχει στενή συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Όπως μας λέει, κάθε χρόνο η εταιρεία επενδύει σε Έρευνα και Ανάπτυξη πάνω από το 12% των εσόδων της. Το 2021 ο όμιλος επένδυσε το ποσό ρεκόρ, ύψους 5,3 δις ευρώ, σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ, μόνο η Bayer Ελλάς, μόνο για το 2021, επένδυσε 2 εκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες, πιστοποιώντας τη σταθερή υποστήριξη στη χώρα μας.

    Andreas-Pollner-bayer

    Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Andreas Pollner:

    Κύριε Pollner η Bayer Ελλάς είναι μία από τις λίγες θυγατρικές πολυεθνικών με τόσο μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτήν την πορεία και για το πώς «άλλαξε» και μετασχηματίστηκε η εταιρεία μέσα σε αυτά τα χρόνια.

    Η παρουσία μας στην Ελλάδα ως θυγατρική ξεκινά το 1955. Βέβαια τότε δεν ήταν η πρώτη φορά που τα προϊόντα της Bayer κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά, αφού ήταν διαθέσιμα ήδη από το 1925, τη χρονιά που κυκλοφόρησε η ασπιρίνη για πρώτη φορά στη χώρα.

    Το 1988 η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί με τη δομή των τριών Τομέων, του Τομέα Υγείας, του Τομέα Γεωργίας και του Τομέα Πολυμερών. Από το 2015 και μετά τον διαχωρισμό του Τομέα Πολυμερών, οι τρεις Τομείς έλαβαν την τρέχουσα μορφή τους ως Τομέας Φαρμάκων, Τομέας Υγείας των Καταναλωτών και Τομέας Επιστήμης Γεωργίας.

    Έτσι όλα αυτά τα χρόνια παραμένουμε ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς Βιοεπιστημών, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων της Ελλάδας στα πλέον καινοτόμα προϊόντα, στις πλέον καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογίες.

    Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εστιάζουμε ιδιαίτερα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσα από ένα ισχυρό πρόγραμμα κλινικών μελετών, που επιτρέπει, τόσο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όσο και τη συμμετοχή ελληνικών ιδρυμάτων και επιστημόνων προς όφελος των Ελλήνων ασθενών. Επίσης διαθέτουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μελετών για καινοτόμες λύσεις στη φυτοπροστασία, κατάλληλες για τις ανάγκες της μεσογειακής ζώνης. Τέλος, χτίζουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με τοπικές εταιρείες, για την ανάπτυξη και για την παραγωγή προϊόντων, που ικανοποιούν τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, συμβάλλοντας, έτσι, στο ερευνητικό και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της μητρικής εταιρείας.

    Ποια είναι σήμερα η παρουσία της Bayer Ελλάς στην χώρα μας; Ποιες οι επενδύσεις που πραγματοποιεί και ποιο το επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια;

    Σήμερα τα περισσότερα από τα καινοτόμα, πρωτοποριακά στην κατηγορία τους προϊόντα μας, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη διάθεση των κατοίκων της χώρας, μαζί με τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα εργαλεία που υποστηρίζουν τη γεωργία ακριβείας και βοηθούν τους παραγωγούς να έχουν υψηλές αποδόσεις με βιώσιμο τρόπο.

    Η Bayer Ελλάς είχε μια επιτυχημένη χρονιά το 2021, τόσο επιχειρησιακά, όσο και στρατηγικά. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις προβλέψεις μας παρά τις δύσκολες συνθήκες. Το 2022 πιστεύουμε ότι η δυναμική ανάπτυξη θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, γεγονός που αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

    Πέρα, όμως, από τα επιχειρησιακά μας πλάνα, βασικό μέλημα της εταιρείας είναι η βελτίωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική και συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, τη βελτίωση της κλινικής έρευνας, την περαιτέρω υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Είμαστε, επίσης, στη μοναδική θέση να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις, από την αυτοφροντίδα, την πρόληψη, την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, μέχρι την αντιμετώπιση αλλά και τη θεραπεία νοσημάτων.

    Όσο αφορά στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα, αναμένεται σημαντική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς σχεδιάζεται η κυκλοφορία νέων προϊόντων, που καλύπτουν ιατρικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται αυτήν τη στιγμή και ανοίγουν νέους δρόμους για τη θεραπεία ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

    Επιπλέον αρκετά προϊόντα της σειράς Bepanthol, της επιτυχημένης σειράς δερμοκαλλυντικών, παράγονται εδώ και χρόνια τοπικά, σε συνεργασία με την εταιρεία FAMAR. Σήμερα η Bayer έχει αυξήσει αυτήν την παραγωγή, προκειμένου να καλύψει τη διεθνή ζήτηση για επιλεγμένα προϊόντα αυτής της σειράς.

    Ο κύριος στόχος της Bayer Ελλάς είναι να εξασφαλίσει στους Έλληνες ασθενείς και καταναλωτές την πρόσβασή τους στο καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας, κάτι που θα συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής προόδου.

    Πιστοί στο όραμά μας «Υγεία και Τροφή για Όλους», εκτιμούμε ιδιαίτερα την αξία της επιστήμης και πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τα προϊόντα μας, την επιστημονική μας εμπειρία και την καινοτομία μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Γι’ αυτό κάθε χρόνο επενδύουμε σε Έρευνα και Ανάπτυξη πάνω από το 12% των εσόδων μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2021 ο όμιλος επένδυσε το ποσό ρεκόρ, ύψους 5,3 δις ευρώ, σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ, μόνο η Bayer Ελλάς, μόνο για το 2021, επένδυσε 2 εκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες, πιστοποιώντας τη σταθερή υποστήριξη στη χώρα.

    Τι κατάσταση επικρατεί στον τομέα της κλινικής έρευνας σήμερα και πώς συμβάλλει από την πλευρά της η Bayer στην ανάπτυξη και στην ευημερία του;

    Οι κλινικές μελέτες αποτελούν το πρώτο και ουσιαστικό μέσο, ώστε η κλινική έρευνα να αποδίδει καινοτόμες λύσεις για τους ασθενείς. Ο τομέας των κλινικών μελετών εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, μέσα από την εισαγωγή καινοτόμων ερευνητικών μεθόδων και τεχνολογιών, αλλά και των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών που εφαρμόζονται.

    Γενικότερα οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, εάν οι ελληνικές Αρχές αναλάμβαναν δράση προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση της γραφειοκρατίας και των περιττών καθυστερήσεων, η αύξηση των φορολογικών κινήτρων και η επένδυση σε υποδομές πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας στα νοσοκομεία, είναι μερικές, μόνο, από τις ενέργειες, που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν.

    Στην Bayer Eλλάς στηρίζουμε τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, αλλά και τις προσπάθειες της Πολιτείας, προωθώντας την κλινική έρευνα μέσω της ανάπτυξης γνώσεων από τα πρώτα στάδια της ιατρικής εκπαίδευσης, βελτιώνοντας την κλινική πρακτική – ώστε να μπορούν να απορροφηθούν εύκολα τα οφέλη της κλινικής έρευνας – και ενημερώνοντας ορθά και πλήρως τις κοινότητες των ασθενών.

    Επενδύουμε στην κλινική έρευνα και διεξάγουμε κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό μελετών, που αποτελούν μέρος του συνεχούς ερευνητικού έργου μας στους τομείς της Καρδιολογίας, της Ογκολογίας, της Αιματολογίας, της Νεφρολογίας, της Οφθαλμολογίας και της Γυναικολογίας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

    Μόνο το 2021, η Bayer Ελλάς, πραγματοποίησε 12 διεθνείς παρεμβατικές κλινικές μελέτες, δίνοντας πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα σε πάνω από 350 ασθενείς. Παράλληλα η εταιρεία, μέσα από το πρόγραμμα Healthcare Accelerator, υλοποιεί δράσεις και υποστηρίζει πρωτοβουλίες, που προάγουν και αναπτύσσουν την κλινική έρευνα γενικότερα, όπως την Ακαδημία Κλινικών Μελετών της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

    Andreas-Pollner-bayer

    H Bayer είναι μία από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως, που δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ψηφιακών και τεχνολογικών εφαρμογών. Με βάση την τεχνογνωσία σας, ποιοι είναι οι τομείς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικότερα στις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου στη χώρα μας;

    Η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει και να επιταχύνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στην Υγεία, από την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών, μέχρι την παραγωγή τους και τη συνολική διαχείριση της υγείας μας.

    Στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών, αυτοματισμοί και εργαλεία που επιτρέπουν την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, σε συνδυασμό με λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να κάνουν την κλινική έρευνα πιο αποτελεσματική και ταχύτερη. Επιπλέον η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδιαμορφώσει την «εμπειρία του ασθενούς», αλλά και να υποστηρίξει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη. Άλλωστε, πλέον, η χρήση της τηλεϊατρικής και η αυτό-παρακολούθηση της υγείας, όπως και η απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών από τους επαγγελματίες υγείας, έχουν γίνει μέρος της ιατρικής πρακτικής.

    Η τεχνολογία, όμως, συμβάλλει και στη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Δεδομένου ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 5% κάθε χρόνο, τα εθνικά συστήματα υγείας πρέπει να αλλάξουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, υιοθετώντας λύσεις που προσφέρουν αυτοματοποίηση και εξατομικευμένη ιατρική.

    Στη Bayer Ελλάς, με το πρόγραμμα Healthcare Accelerator, προχωρούμε σε ένα σύνολο δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση της κλινικής πρακτικής, μέσα από την ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας, με καινοτόμες τεχνολογίες φροντίδας, αλλά και με την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, ώστε να εξελίξουμε την παρεχόμενη φροντίδα και τη ζωή των κατοίκων της χώρας.

    Είστε από τους ισχυρότερους υποστηρικτές νεοφυών επιχειρήσεων, που αναπτύσσουν και δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο τομέας της Υγείας. Ποια μπορεί να είναι μεσοπρόθεσμα η συμβολή τους προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος υγείας, που αξιοποιεί τις διαθέσιμες τεχνολογίες;

    Για την Bayer η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί πολύ σημαντικό μέσο, για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα μας «Υγεία και Τροφή για Όλους». Έτσι, ήδη από το 2012, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για την Υγεία, μέσα από πρωτοβουλίες ανοικτής καινοτομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το G4A, που εκπονείται από μία ομάδα ειδικών της Bayer στην ψηφιακή υγεία και στοχεύει, μέσα από συνεργασίες και επενδύσεις, να βοηθήσει στην αναβάθμιση και στην ανάπτυξη εταιρειών ψηφιακής υγείας, που μπορούν να αλλάξουν την κλινική πρακτική προς όφελος της εμπειρίας των ασθενών.

    Στην Ελλάδα έχουμε θέσει, επίσης, σε εφαρμογή τον επιταχυντή Level-up, ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων διαφορετικής ωριμότητας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά, είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης.

    Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ο απίστευτος ρυθμός ψηφιακών λύσεων δηλώνει ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο σημείο ωριμότητας της αγοράς, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων και στην ψηφιακή Υγεία.

    Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων, αυξάνονται σημαντικά σε αριθμό και αναπτύσσονται ταχύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα 2 ή 3 χρόνια. Λύσεις, που βασίζονται στην ταχεία ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την επικοινωνία εξ αποστάσεως, έρχονται να συμβάλουν στη διαμόρφωση της υγειονομικής φροντίδας του αύριο και στη δημιουργία Ολοκληρωμένης Φροντίδας, που ξεκινά από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική διαχείριση της υγείας μας από εμάς τους ίδιους και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης και συνεχούς επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό.

    Το οικοσύστημα καινοτομίας έχει, ήδη, αναπτύξει τέτοιες λύσεις και έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει σε αυτούς τους τρεις τομείς. Αρκεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως και τα κατάλληλα κίνητρα, για την αυξανόμενη επένδυση στον τομέα της ψηφιακής υγείας.

    Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο στη χώρα μας; Ξέρω ότι σας αρέσει να επισκέπτεστε διάφορα οινοποιεία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

    Θαυμάζω τα ελληνικά κρασιά και μου αρέσει πολύ να επισκέπτομαι διάφορα Ελληνικά οινοποιεία. Έχω ήδη επισκεφθεί τα οινοποιεία Αργατιά, Κυρ-Γιάννη και Άλφα στην περιοχή της Νάουσας, ενώ προσθέτω συνεχώς νέους προορισμούς στη λίστα μου, όπως και νέες γεύσεις.

    Αυτό, όμως, που με έχει ενθουσιάσει στην Ελλάδα, είναι τα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Έχω πάθος με τις καταδύσεις και πολλά από τα Σαββατοκύριακά μου τα περνώ εξερευνώντας τα νερά στην Ελλάδα.

    Τι πιστεύετε ότι η Bayer είναι για την Ελλάδα και τι είναι η Ελλάδα για την Bayer;

    Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία υποστηρίζονται καθημερινά από πάρα πολλά προϊόντα της Bayer, ακόμη κι αν στην καθημερινότητα αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Αξίζει να σημειωθεί πως σε επίπεδο αναγνώρισης στην Ελλάδα, η Bayer βρίσκεται μεταξύ των δύο πρώτων θέσεων των εταιρειών Βιοεπιστημών, για περισσότερα από 20 χρόνια.

    Αλλά και η Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική για την Bayer και θα παραμείνει και για τα επόμενα χρόνια.

    Επενδύουμε σημαντικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναπτύσσουμε νέα φάρμακα και έχουμε σημαντική δραστηριότητα, όσον αφορά στις κλινικές μελέτες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, βρίσκονται σε εξέλιξη 12 κλινικές μελέτες, καθώς διαβλέπουμε ένα υψηλό δυναμικό και στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαϊκών χωρών, που συμβάλλουν στο κλινικό πρόγραμμα της εταιρείας.

    Επιπλέον είναι σημαντικό για εμάς να οικοδομήσουμε σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα εμπιστεύονται την προϊοντική γκάμα της Bepanthol για τέσσερις δεκαετίες και, ως ανταπόδοση, η Bayer εμπιστεύεται τοπικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη νέων συνθέσεων και την παραγωγή προϊόντων Bepanthol στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η νέα μας σειρά, που παρουσιάστηκε το 2021 και διατίθεται σε όλο τον κόσμο, παράγεται επί το πλείστον εδώ.

    Κλείνοντας, θέλω να τονίσω τη δέσμευση, τόσο της Bayer, όσο και την δική μου προσωπικά στην Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη σημασία και έμπνευση για την εταιρεία, αφού είναι η πατρίδα της ιατρικής και της καινοτομίας! Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να διασφαλίζουμε την πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας στα μεγάλα καινοτόμα επιτεύγματα της εκτεταμένης έρευνάς μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε Έρευνα και Ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και να διατηρήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον με τα υψηλότερα διαθέσιμα standards.

    Διαβάστε επίσης:

    Μ. Αγγελάκης (Ινστιτούτο Παστέρ): Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα – Πόσα είναι, ποια εντοπίζονται στην Ελλάδα

    Η διευθύντρια του Κέντρου Αναφοράς, που εξέτασε το ύποπτο κρούσμα, μιλά στο HS

    Νέα αύξηση σε COVID-19 και ευλογιά των πιθήκων – Έρχονται νέα εμβόλια από Σεπτέμβριο, τι ζήτησε ο ΕΜΑ από τις φαρμακευτικές



    ΣΧΟΛΙΑ