ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η παραίτηση του CEO Ramesh Tainwala ήταν για το καλό της, καθώς το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε με προσοχή τους ισχυρισμούς του fund Blue Orca Capital, το οποίο υποστήριζε ότι ο Tainwala έλεγε ψέματα για τους τίτλους σπουδών του.
Μετά την παραίτησή του, CEO της Samsonite ανέλαβε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Kyle Francis Gendreau.
Παράλληλα, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία, με τα οποία αντικρούει τους ισχυρισμούς του fund για λογιστικά «μαγειρέματα» και κακές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Κάτι που οι επενδυτές επικρότησαν και με το παραπάνω, βοηθώντας τη μετοχή της Samsonite να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών, κάνοντας άλμα 9,9% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής είναι ανασταλεί, όπως και της Folli Follie, και ξανάρχισε μετά από μία εβδομάδα.
Αντιστοίχως, η μετοχή της Samsonite έκανε την περασμένη εβδομάδα βουτιά 21%, μετά την έκθεση-ράπισμα του fund που έκανε… καπνό 1,3 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Terry Hong της Guotai Junan Securities Co., η αποχώρηση του επικεφαλής της εταιρείας απομακρύνει κάθε κίνδυνο για τους επενδυτές. Σε αυτό, ωστόσο, βοηθά και το γεγονός ότι η εταιρεία παρείχε εξηγήσεις με αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία.
Το fund υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο CEO της Samsonite, με έδρα στη Μασαχουσέτη, ηγετικής δύναμης στον κλάδο της, ισχυριζόταν ότι είχε διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Union Institute and University στο Σινσινάτι, κάτι που δεν ίσχυε στην πραγματικότητα.
Η έκθεση-ράπισμα του fund Blue Orca αμφισβητούσε επίσης κάποιες συναλλαγές που είχε η Samsonite με ινδικές εταιρείες που ελέγχονταν από τον Tainwala και την οικογένειά του. Το fund υποστήριζε ότι η Samsonite συγκάλυπτε την επιβράδυνση της ανάπτυξής της μέσω χρηματοδοτούμενων με δάνεια εξαγορών, καθώς και ότι διόγκωνε τα περιθώρια κέρδους καταφεύγοντας σε διάφορα λογιστικά τερτίπια. Ισχυρισμοί που, ωστόσο, καταρρίφθηκαν από την εταιρεία, η οποία τους διέψευσε έναν προς έναν.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά στις σοβαρές εταιρείες, στην Ελλάδα η διοίκηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, παρακολουθώντας την εταιρεία να καταρρέει…