Τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο.

Η επένδυση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, η οποία τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του Έλληνα CEO του φαρμακευτικού κολοσσού, Αλβέρτου Μπουρλά, που κρατά τα ηνία του από τις αρχές του έτους.

«Η πολυεθνική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε μόλις την  περασμένη Δευτέρα  ότι θα δημιουργήσει εδώ στη Θεσσαλονίκη το 1ο από τα έξι Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, η επένδυση θα «ανοίξει» 200 θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με προοπτική να γίνουν περισσότερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αμείβονται με μισθούς που κυμαίνονται από 2000 – 10000 ευρώ, ανάλογα με τη θέση, την εξειδίκευση και την προϋπηρεσία.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει από την πλευρά της εταιρείας, γι’ αυτό και το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, εντούτοις, βάσει πρόχειρων υπολογισμών, αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 20 εκατ.

«Πρόκειται για μία σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και στις δυνατότητες της βόρειας Ελλάδας», σημείωσε κατά την ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός.

Το κέντρο της Ευρώπης

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το κέντρο αυτό, το οποίο θα είναι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και θα παράγει τεχνογνωσία, η οποία θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη μέσα στο έτος 2020 και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο mononews.gr, οι επικεφαλής του πρότζεκτ βρέθηκαν την Ελλάδα τον Ιούλιο και επισκέφθηκαν ακαδημαϊκά κέντρα στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,  προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν εάν η χώρα διαθέτει το κατάλληλο , υψηλών απαιτήσεων, εργατικό δυναμικό, το οποίο ήταν και το βασικό κριτήριο για την επιλογή των χωρών στις οποίες θα εγκατασταθούν τα κέντρα.

Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτός ήταν ένας απ’ τους βασικότερους λόγους για τον οποίο επιλέχθηκε η χώρα μας, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών,  ώστε να δημιουργήσει στη  Θεσσαλονίκη, μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου.

Η Pfizer βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας με τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου. Το 2018 έκλεισε  με συνολικά έσοδα 53,6 δις., σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2017 και καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 15,8 δις.

Άλλες επενδύσεις και κίνητρα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Όπως σημείωσε, μάλιστα, τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Αφορούν σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, σε κλινικές μελέτες, σε εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων, σε αναβάθμιση διαδικασιών και οδηγούν στην ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Ως ελάχιστο κίνητρο γι’ αυτές τις επενδύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, τη δυνατότητα συμψηφισμού έως 50 εκατ. για το 2019 με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου και το clawback.