ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελεήστε τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Βρίσκεται σε δύσκολη θέση… Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποτυπωθεί το δακρύβρεχτο σενάριο, από όσους παίρνουν τοις μετρητοίς εκείνα που διαδίδονται τον τελευταίο καιρό και αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων σε επιχειρηματικούς κύκλους και όχι μόνο. Εκεί δηλαδή όπου κλωθογυρίζεται ακατάπαυστα η επαμφοτερίζουσα εκδοχή που λέει ότι «δεν έχει λεφτά ο Κουτσολιούτσος». Παραγνωρίζοντας μάλλον το γεγονός ότι ο ίδιος έχει βγάλει, σε βάθος χρόνων, τουλάχιστον 115 εκατ. ευρώ κέρδη από τις συστηματικές αγοραπωλησίες μετοχών… Και περίπου άλλα τόσα από τα (προ φόρων) μερίσματα. Τούτο το τεράστιο οικονομικό λίπος που έχει συγκεντρωθεί, είναι εμφανές ότι δύσκολα καίγεται…
Μπορεί λοιπόν, ο 75χρονος ιδρυτής και βασικός μέτοχος των Folli Follie να εξακολουθεί να παραμένει… αυτοεξόριστος στο μακρινό Χονγκ Κονγκ, όμως το όνομά του δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να τροφοδοτεί κάθε είδους σενάρια και αντικρουόμενες απόψεις.
Τα βαριά πρόστιμα που έπεσαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (1,24 εκατ. ευρώ στον ίδιο, άλλα τόσο στον γιο του Τζώρτζη και 100 χιλιάδες στη σύζυγό του Καίτη) έγιναν η αφορμή για έναν νέο κύκλο ανταλλαγής «εμπιστευτικών» πληροφοριών. Ορισμένοι οι οποίοι φέρονται να είναι κοντά στον πολυσυζητημένο Έλληνα επιχειρηματία διατείνονται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν έχει πια ανθηρή οικονομική επιφάνεια. Δεν μπορεί να συντηρήσει τα μεγαλεία του παρελθόντος. Είναι υπό πίεση και μάλιστα θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο από εδώ και πέρα. Ίσως μάλιστα να μην είναι σε θέση να πληρώσει ούτε καν τα πρόστιμα… Αυτά λέγονται. Αν και βεβαίως, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός ή και χρόνια έως ότου τελεσιδικήσουν στα δικαστήρια.
Παραμένει άγνωστο αν τα όσα διαδίδονται για τον Κουτσολιούτσο εκπορεύονται εν αγνοία του και για άδηλους λόγους, ή εάν αποτελούν μια ιδιότυπη συγχορδία, ενταγμένη στη γενικότερη μάχη των εντυπώσεων. Με στόχο ενδεχομένως να κερδίσει έδαφος η άποψη, ότι ο επιχειρηματίας είναι θύμα και όχι θύτης στην αμαρτωλή υπόθεση των Folli Follie…
Λένε μέχρι και για παιχνίδι με Bitcoin
Σε κάθε περίπτωση, αρκετά από τα όσα ακούγονται μοιάζουν σαν κρίκοι στην αλυσίδα των αστικών μύθων, από τους οποίους απουσιάζει και το παραμικρό ψήγμα αλήθειας.
Για την (υποτιθέμενη) αποδυναμωμένη οικονομική επιφάνεια του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, γίνονται αναφορές σε άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις. Γενικώς και αορίστως. Χωρίς να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, που να πιστοποιεί του λόγου το αληθές. Μέχρι και το σενάριο των μεγάλων απωλειών από προσωπικές του, αποτυχημένες θέσεις στο… εικονικό νόμισμα Bitcoin κυκλοφορεί ως εκδοχή.
Πέραν τούτων, συζητείται ευρέως και για τον αν και κατά πόσο έχουν όντως αναπτυχθεί φυγόκεντρες δυνάμεις στους κόλπους της οικογένειας. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και η μητέρα του Καίτη βρίσκονται στην Αθήνα, γεγονός που ορισμένοι το ερμηνεύουν ως διακριτή απόσταση σε ουσιαστικά ζητήματα από τον πατέρα και σύζυγο αντίστοιχα… Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Στον πλήρη έλεγχο του οποίου θεωρείται ότι βρίσκεται η μεγαλύτερη θυγατρική του επιχειρηματικού ομίλου στην Κίνα, που αποτελεί και την πέτρα του σκανδάλου στην όλη υπόθεση.
Οι εισαγγελικού τύπου έλεγχοι που γίνονται εκεί από την Alvarez & Marsal αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να καταδειχθεί τι έχει συμβεί με το ελλειμματικό ταμείο και άλλα παραφουσκωμένα οικονομικά μεγέθη. Ορισμένοι μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι» μπορεί να δούμε μέχρι και δικαστικές διενέξεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με φόντο τα ευρήματα της Κίνας»… Ίσως και ως μέρος της γενικότερης νομικής στρατηγικής, για να φορτωθούν μόνον σε έναν, οι όποιες ευθύνες κι αν προκύψουν. Και εφόσον βεβαίως δεν ενοχοποιηθεί κάποιος άλλος, πέραν της οικογένειας, για τις σφόδρα πιθανές οικονομικές, ή λογιστικές λαθροχειρίες.
Ανεξαρτήτως του τι λέγεται και διαδίδεται, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο μόνος που εξ αντικειμένου μπορεί να γνωρίζει… πόσο πλούσιος είναι… ή δεν είναι. Σε λίγο καιρό, στοιχεία για το προσωπικό οικονομικό υπόβαθρο του επιχειρηματία θα αναζητηθούν και από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που χειρίζεται την υπόθεση των Folli Follie. Αναμένεται μάλιστα να προχωρήσει και σε άνοιγμα λογαριασμών, των εμπλεκομένων προσώπων.
Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα στοιχεία τα οποία πηγάζουν από τη διαχρονική διερεύνηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, συγκαταλέγεται στους πλέον δεινούς παίκτες της αγοράς. Πιθανότατα μάλιστα να είναι αυτός που έχει κάνει τις μεγαλύτερες κινήσεις από κάθε άλλο εισηγμένο επιχειρηματία σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών. Συναλλαγών που έχουν αποφέρει εξαιρετικά σημαντικά κέρδη, καθώς οι πωλήσεις μετοχών είναι περισσότερες από τις αγορές που έχουν γίνει.
Οι αγορές των 15,7 εκατ. ευρώ
Ουσιαστικά η δράση του Κουτσολιούτσου ως μεγάλου αγοραστή μετοχών της εταιρείας του, ξεκινά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αμέσως δηλαδή, μετά από την είσοδο στα Folli, της κινεζικής Fosun. Συνολικά, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος διέθεσε προσωπικά κεφάλαια 15,7 εκατ. ευρώ για να κάνει αγορές μετοχών, ο αριθμός των οποίων ισοδυναμεί περί το 2% της δικής του εταιρείας.
- Το 2011 αγόρασε 791.560 μετοχές, με κόστος κτήσης 5.660.469 ευρώ.
- Το 2014, οι αγορές ήταν συγκριτικά μικρές , καθώς αφορούσαν 10.000 μετοχές, αξίας 315.900 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, η μετοχή των Folli έφτασε στο υψηλό των 34,4 ευρώ. Σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του… 1.000% από τον πυθμένα των 3,19 ευρώ, όπου είχε βρεθεί το Μάιο του 2012.
- Το 2015 αγόρασε 226.485 μετοχές, συνολικής αξίας 5.035.584 ευρώ.
- Το 2016 διέθεσε 1.916.007 ευρώ, για να αγοράσει 114.900 μετοχές.
- Το 2017 αγόρασε 59.000 μετοχές, αξίας 1.071.023 ευρώ.
- Στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς προχώρησε σε αγορές 228.000 μετοχών, αξίας 1.727.658 ευρώ. Με τον κύριο όγκο των συναλλαγών να γίνεται λίγο μετά την έκθεση-ρουκέτα του QCM Fund, που χαρακτήρισε «σάπιο μήλο» τη Folli Follie.
Σε απόλυτα νούμερα ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δαπάνησε όλα αυτά τα χρόνια 15.724.641 ευρώ για να αγοράσει 1.429.945 μετοχές των Folli.
Στα 130,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις
Αυτή όμως είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Διότι εκτός από αγοραστής, ο Κουτσολιούτσος έχει φροντίσει να είναι και μεγάλος πωλητής.
- Τον Μάιο του 2017 αποκόμισε 23 εκατ. ευρώ, εκποιώντας ένα «πακέτο» 1.150.000 μετοχών με τίμημα στα 20 ευρώ τη μία. Δηλαδή με μία και μόνο κίνηση, όχι μόνο κάλυψε όλο το κόστος για τις αγορές που έκανε τα τελευταία χρόνια, αλλά του έμεινε κι ένα παχυλό κέρδος.
- Στις 8 Ιουνίου του 2007 και ενώ η Folli Follie ήταν ακόμη αυτόνομη (η απορρόφηση των ΚΑΕ και της Elmec έγινε τρία χρόνια αργότερα) ο Κουτσολιούτσος πούλησε 2.500.000 μετοχές και εισέπραξε 80 εκατ. ευρώ. Η διάθεση του συγκεκριμένου «πακέτου» που αντιστοιχούσε τότε στο 7,6% της εταιρείας έγινε υπό την αιγίδα της Goldman Sachs.
- Τον Μάρτιο του 2004 πουλήθηκαν 200.000 μετοχές από το χαρτοφυλάκιο Κουτσολιούτσου, έναντι 4.931.000 ευρώ.
- Στις 11 Ιουνίου του 2004, παραχωρήθηκαν άλλες 800.000 μετοχές, από τις οποίες και εισπράχτηκαν 20 εκατ. ευρώ.
- Το Δεκέμβριο του 2003 είχαν εκποιηθεί 112.500 μετοχές αξίας 2.586.250 ευρώ.
Από όλες αυτές τις κινήσεις ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος πήρε 130.518.250 ευρώ. Με συνέπεια το καθαρό κέρδος από το μεγάλο αυτό κύκλο των αγοραπωλησιών να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ (114,8 εκατ. για την ακρίβεια)…
Κατά τα φαινόμενα, οι συνεχείς αγορές μετοχών τα τελευταία χρόνια, είχαν διπλό στόχο: Αφενός μεν να μεταδώσουν την αίσθηση ότι ο Κουτσολιούτσος εμπιστεύεται και στηρίζει την εταιρεία του και αφ ετέρου να τονώσουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Ενδεχομένως με τις αγορές αυτές να υπήρξε και απορρόφηση της προσφοράς από άλλους «παίκτες» που έβγαιναν από τη μετοχή. Άλλωστε πέραν του ιδίου του βασικού μετόχου και η ίδια η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες αγορές. Με συνέπεια τώρα τα Folli να κατέχουν κάπου 620.000 ίδιες μετοχές.
Σε ό,τι αφορά τα «πακέτα» των πωλήσεων που έγιναν από τον Κουτσολιούτσο, είναι προφανές ότι εκμεταλλεύτηκε τις εκάστοτε συγκυρίες της αγοράς. Ζήτημα όμως μπορεί να εγερθεί από τα Funds που πήραν το περσινό «πακέτο» και ενδεχομένως θα θεωρήσουν ότι παραπλανήθηκαν, αφού οι οικονομικές καταστάσεις αποδείχθηκαν ψεύτικες, με βάση την ετυμηγορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στο υψηλό του Ιουνίου του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των Folli είχε διαμορφωθεί στα 2,3 δισ. ευρώ. Έκτοτε ακολούθησε η κάτω βόλτα. Στα τέλη του 2017, η αποτίμηση της εταιρείας είχε πέσει στα 1,27 δισ. και πριν από το χτύπημα του QCM ήταν στα 1,027 δισ. ευρώ. Με την αναστολή της διαπραγμάτευσης, η κεφαλαιοποίηση σταμάτησε στα 321,4 εκατ. ευρώ.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά το Δημήτρη Κουτσολιούτσο, πέρα από τις πωλήσεις των μετοχών έχει εισπράξει διαχρονικά και ένα σεβαστό ποσό από τα μερίσματα. Συνολικά από έτος 2000 έως τώρα τα Folli έχουν αποδώσει 331,7 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Εξ αυτών, το μερίδιο Κουτσολιούτσου εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας έχει συγκεντρώσει μια εξαιρετικά σημαντική, οικονομική δύναμη πυρός. Η οποία έρχεται κόντρα στα διαδιδόμενα ότι δεν έχει πλέον λεφτά… Όπως έχει υποστηρίξει και ο κυνικός Νικολό Μακιαβέλι «η αρετή και ο πλούτος σπάνια πάνε στον ίδιο άνθρωπο»…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι