Την αποτίμηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ ανέλαβε η Lazard και ο ΣΟΛ και έτσι ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή του “ελληνικού” σχεδίου, διαχωρισμού  του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, χωρίς να γίνει ιδιωτικοποίησή του.

Το “ελληνικό” σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, προβλέπει το 51% του ΑΔΜΗΕ να ελέγχεται από το Δημόσιο, το 20% να μεταβιβαστεί σε επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστήριου.

Η απόφαση διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ βάζει σε περιπέτειες την εισηγμένη και μεγάλη ενεργειακή εταιρεία   της οποίας το 22% ελέγχεται  από funds του εξωτερικού. Οι ξένοι επενδυτές  δεν βλέπουν θετικά ούτε τις ξαφνικές αλλαγές, ούτε την αβεβαιότητα που δημιουργούν. Η αποξένωση της ΔEΗ από ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο ΑΔΜΗΕ,  δεν αλλάζει την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, αλλά επηρεάζει εμμέσως το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αφού δημιουργεί αβεβαιότητες για την προοπτική μιας εταιρείας blue chip.

Επισήμως δεν έχει εκφραστεί η άποψη των θεσμών για το σχέδιο, ενώ υπό μελέτη είναι οι διαδικασίες για την αποζημίωση της Επιχείρησης, τόσο για το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα περιέλθει στο Δημόσιο, όσο και για το 29% που θα διατεθεί σταδιακά σε επενδυτές μέσω χρηματιστηρίου.