Φέσσας (ΣΕΒ): Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκλωβίζει την οικονομία στην αβεβαιότητα

Προβληματισμό για την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τον χαιρετισμό του  στην εκδήλωση για τα «European Business Awards 2016/17». 

Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχει ελπίδα, καθώς μπορεί να μην υπάρχουν «μαγικές συνταγές», υπάρχουν όμως «έξυπνες συνταγές». Όπως επισήμανε ο κ. Φέσσας, «οι έξυπνες πολιτικές και οι έξυπνες προσεγγίσεις δεν πρέπει να περιορίζονται στα λαμπρά παραδείγματα, όπως αυτά που βραβεύουμε σήμερα. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν ο κανόνας που θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας της κρίσης και την Ελλάδα της προοπτικής».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι 38 ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν ως εθνικοί πρωταθλητές στον πανευρωπαϊκό θεσμό των «European Business Awards».

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που εκφώνησε ο κ. Φέσσας:

«Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας και συγχαίρω την RSM για την προσήλωσή της στο στόχο της προώθησης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Το εθνικό σκέλος των European Business Awards, με την επιλογή των National Champions, που βραβεύει την επιχειρηματική ποιότητα, την καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα, αναδεικνύει πως παρ’ όλη την κρίση, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις καταφέρνουν να βάλουν στόχους, να τους πετύχουν και να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία.  

Με άλλα λόγια, σήμερα επιβραβεύεται η επιχειρηματική αριστεία. Μια αριστεία που δεν εκφράζεται μόνο σε όρους ισολογισμών και κερδών, αλλά εκφράζεται κυρίως σε όρους επιχειρηματικής οργάνωσης, καινοτομίας και διεθνοποίησης, δηλαδή των στοιχείων εκείνων που επιτρέπουν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την αύξηση της απασχόλησης και της συμβολής στα δημόσια έσοδα. 

Είναι η Ελλάδα της παραγωγής και της καινοτομίας που μπορεί, και πρέπει, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς του μέλλοντός μας. 

Οι επιχειρήσεις που βραβεύονται απόψε αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Αξιοποιούν ανθρώπους και πόρους δημιουργώντας προστιθέμενη αξία, δουλειές και προοπτική, ενώ λειτουργούν σε ένα συχνά εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης που δεν συμβάλει σε βιώσιμα δημόσια έσοδα καθώς ωθεί σε αναστολή οικονομικής δραστηριότητας, μείωση της απασχόλησης και αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Με υψηλά κόστη λόγω στρεβλώσεων και κλειστών αγορών.

Με έλλειψη ασφάλειας δικαίου και μεγάλες καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση νόμων και στην απονομή δικαιοσύνης. 

Με υπερρύθμιση που ανεβάζει το κόστος συμμόρφωσης και δίνει κίνητρα στην παραβατικότητα.

Επιπλέον, η ανασφάλεια που προέρχεται από την καθυστέρηση του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης και η αβεβαιότητα που τη συνοδεύει υπονομεύει την αναπτυξιακή δυναμική, διαψεύδει τις αναπτυξιακές προβλέψεις για το 2017 και διατηρεί αναξιοποίητες τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Χωρίς σαφείς στόχους, μέσα και αποτελέσματα δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε, ούτε να αξιολογήσουμε την όποια πρόοδο της οικονομίας.

Είναι σαφές πως τα περιθώρια νέων καθυστερήσεων έχουν εξαντληθεί και κάθε νέα μέρα επιβαρύνει τα μακροοικονομικά σενάρια, εγκλωβίζει την οικονομία στην αβεβαιότητα, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δυσχεραίνει τις δυνατότητες αντιστροφής της αποεπένδυσης. Χωρίς επενδύσεις όμως όλοι ξέρουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ανάπτυξη. 

Όπως η αποψινή βράβευση αποτελεί την ηθική ανταμοιβή της ανάληψης ρίσκου, της προσπάθειας και εν τέλει της επιτυχίας των διαφόρων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, έτσι χρειαζόμαστε και ένα σύστημα επιβράβευσης, στο πλαίσιο της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων εκείνων που επενδύουν στην καινοτομία, σε σύγχρονες γραμμές παραγωγής, σε δραστηριότητες εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης.

Οι υπερ-αποσβέσεις που προτείνει ο ΣΕΒ επιτρέπουν την ενθάρρυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων χωρίς κρατικές ενισχύσεις και δημόσιους πόρους και έχουν έντονα πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, η επιτυχημένη εφαρμογή των υπερ-αποσβέσεων αυξάνει τα δημόσια έσοδα μέσω εταιρικών φόρων, ΦΠΑ και εισφορών. 

Μαγικές συνταγές μπορεί να μην υπάρχουν. Υπάρχουν όμως έξυπνες συνταγές. 

Οι έξυπνες πολιτικές και οι έξυπνες προσεγγίσεις δεν πρέπει να περιορίζονται στα λαμπρά παραδείγματα, όπως αυτά που βραβεύουμε σήμερα. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν ο κανόνας που θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας της κρίσης και την Ελλάδα της προοπτικής. 

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒ θα σταθεί αρωγός με όλες του τις δυνάμεις. 
Σας ευχαριστώ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χ. Βαφειάς: Βρήκε η Stealth Maritime αγοραστή από την Ασία για το Eagle Stealth;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύννεφα Grexit πάνω από την Ελλάδα: Με επιστολή απαντά ο Τσακαλώτος στον Σόιμπλε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, Μητσοτάκης – Τσίπρας: Τα “αυτογκόλ”, το “ταβάνι” και ο Κήρυκας Χανίων!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημήτρης Κατακουζηνός
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός , ετών 35, στο mononews γράφει οικονομικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here