ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναρτήθηκαν στη δημόσια στην ιστοσελίδα της Βουλής οι πέντε λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με τα ονόματα λαθρέμπορων και φοροφυγάδων που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2018, με κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής, πληθώρα εικονικών τιμολογίων και λουκέτων καθώς και για υποθέσεις λαθρεμπορίου εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στον τομέα των καπνικών και των καυσίμων.
Οι τέσσερις από αυτές αφορούν 2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς όμως να αποκαλύπτονται ονόματα, ΑΦΜ, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία όσων κατηγορούνται ότι διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις. Η πέμπτη λίστα αφορά 44 υποθέσεις λαθρεμπορίου για τις οποίες δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι ΑΦΜ των επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο. Όλες οι υποθέσεις είναι παλιές αλλά οι φόροι και τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν το 2016. Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά 2,5 δις. ευρώ και για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ. ευρώ.
Από τον κατάλογο με τα στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ξεχωρίζουν δύο περιπτώσεις πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη, όπως η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην οποία διεγράφησαν τα πρόστιμα για λαθρεμπορία ύψους 38 εκατ. ευρώ λόγω της εξαγορά της από τον επιχειρηματία κύριο Ιβάν Σαββίδη, καθώς επίσης και ο κ. Θεόδωρος Κουντούρης, ιδιοκτήτης και του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά του Πειραιά στις αρχές Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η ποσότητα πετρελαίου που είχε στις δεξαμενές του να διαρρεύσει και να ρυπάνει σε μεγάλη έκταση τον Σαρωνικό κόλπο.
Η εταιρία ΣΕΚΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορείται ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων και καλείται να καταβάλει στο Δημόσιο – βάσει της υπ’ αριθμόν 36/8-2-2016 καταλογιστικής πράξης του Τελωνείου Ξάνθης – διαφυγόντες δασμούς και φόρους ύψους 9,38 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και πολλαπλά τέλη συνολικού ύψους 28,166 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά πάνω από 37,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Για τη δεύτερη περίπτωση όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναφέρονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, σε βάρος του κ. Κουντούρη και άλλων 5 φυσικών προσώπων – συνεργατών του, σε βάρος των 2 εταιριών στις οποίες ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ», καθώς και σε βάρος της εταιρίας πετρελαιοειδών του κ. Κουντούρη επιβλήθηκαν στις 15-9-2016, με την υπ’ αριθμόν 75/15 πράξη του Δ’ Τελωνείου Πειραιά, πολλαπλά τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ (από 411.171,99 ευρώ σε κάθε μία από τις 3 εταιρίες και άλλα 411.171,99 ευρώ στα 6 φυσικά πρόσωπα) για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου.
H λίστα με τις μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου (πατήστε εδώ)
Υπάρχουν ακόμη τέσσερις λίστες υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά χωρίς ονόματα, ΑΦΜ και διευθύνσεις. Μία λίστα περιλαμβάνει 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με μεγάλη φοροδιαφυγή. Επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης διαφορών.
Ενας ακόμη κατάλογος περιέχει 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα πρόστιμα και οι φόροι φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ.
Μια ακόμη λίστα αφορά 342 υποθέσεις επιχειρήσεις στις οποίες δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την νομοθεσία στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους.
Και τέλος η τελευταία λίστα αφορά 165 επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε το 2016 λουκέτο λόγω φοροδιαφυγής
Οι λίστες της φοροδιαφυγής (πατήστε εδώ)
Μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε και τις αναλυτικές εκθέσεις των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό έργο τους κατά τη διάρκεια του 2016 και των αμέσως προηγούμενων δύο ετών, καθώς και για το πρώτο οκτάμηνο του 2017. Στις εκθεσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις λίστες με υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, στις οποίες όμως δεν αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα, τα ΑΦΜ και οι διευθύνσεις των παραβατών.
Στα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017. Οι ελεγκτές έλεγξαν το συγκεκριμένο διάστημα 16.640 υποθέσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Βεβαιώθηκαν φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα που αγγίζουν τα 2,6 δις. ευρώ χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στα ποσά που κατέληξαν στα δημόσια ταμεία.
H εικόνα των φορολογικών εσόδων διασώζεται από τις εισπράξεις που προκύπτουν από το μπαράζ των κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες του Δημοσίου. Το 2016 οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έστειλε 742.922 email σε φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Εξι στους δέκα που πήραν το ηλεκτρονικό ραβασάκι συμμορφώθηκαν και είτε εξόφλησαν την οφειλή τους είτε τη ρύθμισαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Έκανε την έκπληξη η Εθνική για τα «κόκκινα» δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΣτΕ κρίνει ξανά τη νομιμότητα του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Μαρινάκης: Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση – Ο λαός απομακρύνεται από τους πολιτικούς απατεώνες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…
- Ταξί: Τραβούν χειρόφρενο αύριο – Στάση εργασίας για 6 ώρες
- Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025
- Το ντέρμπι Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι με σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα