ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρά οικονομικά κίνητρα σκοπεύει να δώσει η Διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου να πετύχει το σχέδιο της μείωσης του προσωπικού της τράπεζας κατά 15%-20%, μέσω του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες το «πριμ» για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις θα φτάσει έως τους 60 μισθούς, ενώ το «πλαφόν» για τις οικονομικές παροχές θα είναι μέχρι τα 170.000 ευρώ καθαρά. Το συγκεκριμένο πλάνο διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά, καθώς παρέχει σχεδόν διπλάσιο «μπόνους» σε σύγκριση με την προηγούμενη εθελουσία του Οκτωβρίου του 2016. Όταν και είχαν αποχωρήσει από την τράπεζα 110 άτομα.
Σήμερα στα 55 καταστήματα της Attica Bank παρέχουν τις υπηρεσίες τους 777 τραπεζοϋπάλληλοι και το ζητούμενο είναι να αποχωρήσουν οι περίπου 150 εξ αυτών. Η νέα εθελουσία, δεν είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένη στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναμόρφωσης της τράπεζας, στο διοικητικό τιμόνι της οποίας βρίσκονται ο Θόδωρος Πανταλάκης, ως Διευθύνων Σύμβουλος, και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ως Πρόεδρος.
Έτσι, βάσει της στρατηγικής που έχει χαραχθεί για το υπαλληλικό προσωπικό της τράπεζας, προβλέπεται να εφαρμοστεί ο «κανόνας του 2 προς 1». Δηλαδή να γίνουν νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που αριθμητικά θα είναι οι μισοί από εκείνους οι οποίοι θα αποχωρίσουν με την εθελουσία. Η επιδίωξη είναι να υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της τράπεζας, στην οποία αναμορφώνεται και το οργανόγραμμα. Όλα αυτά βεβαίως, με «φόντο» τις διεργασίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, με 198 εκατ. ευρώ. Κάτι που αναμφίβολα αποτελεί «στοίχημα ζωής» για την τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση της, ως πέμπτου πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την εθελουσία, οι διαδικασίες θα είναι άμεσες και πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του προσεχούς Απριλίου. Οι συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι «στη ζώνη» των 45 ετών . Μάλιστα, όπως επιπρόσθετα επισημαίνεται από καλά ενημερωμένες πηγές, σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς υπαλλήλους της Attica Bank έχουν καταγωγή από τη Φθιώτιδα… Δείγμα εμφανές, της «τεχνοτροπίας» των προσλήψεων που κυριάρχησε στο παρελθόν και κορυφώθηκε στην περίοδο 2000-2001. Όταν τα κομματικά κριτήρια, οι γνωριμίες και οι «άκρες» στη συνδικαλιστική «νομενκλατούρα», ήταν τα καλύτερα «διαβατήρια» εισόδου στην τράπεζα.
Τα «μπόνους» για τις οικειοθελείς αποχωρίσεις θα είναι συνάρτηση της ηλικίας, του μισθού, της προϋπηρεσίας, αλλά και της οικογενειακής κατάστασης. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο μέσος όρος προϋπηρεσίας των υπαλλήλων της τράπεζας είναι στα επίπεδα των 20 ετών. Ως εκ τούτου, αναμένεται να λίγοι εκείνοι που θα φτάσουν στην ψηλότερη βαθμίδα των 60 μισθών αποζημίωσης. Οι περισσότεροι θα είναι στην «περιοχή» από 50 μισθούς και κάτω. Με βάση τις προσεγγίσεις αυτές,εκτιμάται επίσης ότι κατά μέσο όρο οι αποχωρούντες θα λάβουν καθαρά από 85.000-100.000 ευρώ. Όταν στην προηγούμενη εθελουσία, ο μέσος όρος ήταν στα 45.000 ευρώ περίπου για κάθε υπάλληλο που έκανε χρήση του προγράμματος.
Στην παρούσα φάση, οι εργαζόμενοι στην Attica Bank, αναμένεται να έχουν και άλλη μία εναλλακτική λύση. Θα τους προταθεί δηλαδή να αποχωρήσουν προσωρινά (για ένα διάστημα 2-3 ετών) λαμβάνοντας το 70% των αποδοχών τους. Η επιστροφή τους όμως θα γίνει από μια νέα μισθοδοτική βάση που θα καθοριστεί από την τράπεζα και πιθανότατα δε θα είναι ίδια με τρέχουσες αποδοχές.
Αν και ακόμη είναι πρόωρο, εν τούτοις η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το πρόγραμμα της εθελουσίας θα είναι εντός των στόχων της επιδιωκόμενης μείωσης του προσωπικού. Μέχρι προ διετίας οι εργαζόμενοι στην τράπεζα δεν είχαν υποστεί μειώσεις μισθών. Η νέα διοίκηση, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους,προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων που μεσοσταθμικά έφτασαν στα επίπεδα του 20%. Στη χρήση του 2017, οι μικτές αποδοχές των εργαζομένων ήταν λίγο πάνω από τα 28 εκατ. ευρώ. Ήτοι 35.900 ευρώ κατά μέσο όρο και προ των φόρων, για τον κάθε έναν τους 781 υπαλλήλους, που ήταν πέρσι ο μέσος αριθμός των εργαζομένων στη τράπεζα.
Πέραν τούτων και αναφορικά με το κρίσιμο «στοίχημα» της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, ένα από τα βασικά «κλειδιά» είναι αυτό της παραχώρησης της διαχείρισης του «πακέτου» των «κόκκινων» δανείων, ύψους 700,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το Fund που θα πάρει τη διαχείριση να μπει και στην αύξηση κεφαλαίου. Στην οποία θα συμμετάσχει μερικώς και ο ΕΦΚΑ, με συνέπεια το ποσοστό του να υποχωρήσει αισθητά κάτω από το σημερινό 50,6% που κατέχει στην Attica Bank, ως ο ασφαλιστικός… διάδοχος του ταμείου των Μηχανικών (ΤΣΕΜΕΔΕ). Από το σύνθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό ζήτημα της ΑΜΚ, θα εξαρτηθεί και το μέλλον της τράπεζας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όμιλος Βαρδινογιάννη: Δίνει 69.193 ευρώ τον χρόνο σε κάθε εργαζόμενο στη Μότορ Όιλ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: do Bank: Ξεκίνησαν οι προσλήψεις – Ποιος ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού Ντακόλια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθελούσια Τράπεζας Πειραιώς: Μόνο από ένα κατάστημα έφυγαν οι 9 στους 10
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβερνοεπίθεση στη Japan Airlines – Πιθανά προβλήματα στις πτήσεις της
- Λίβανος: Έσπασε η εκεχειρία, το Ισραήλ βομβάρδισε κτήριο στη Μπααλμπέκ
- Κακοκαιρία Elena: Προβλήματα στην Αττική από την έντονη βροχόπτωση, πλημμύρισε η Ποσειδώνος
- Σπ. Παπαπετρόπουλος (Thera Phragma): Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να «επιχειρήσει» κάποιος στην Ελλάδα