Η ανοδική κατεύθυνση που ακολουθούν σε βάθος χρόνου οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων, συνιστά για τους Έλληνες ιδιώτες μια χρυσή ευκαιρία για πωλήσεις και όχι για αγορές…

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούσαν τις συναλλαγές χρυσών λιρών, που έγιναν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, κινήθηκαν ακριβώς στο ίδιο μοτίβο. Με τους πωλητές δηλαδή να έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, που μετράει από το ξεκίνημα του 2013, οι Έλληνες  έχουν εκποιήσει συνολικά 726.955 χρυσές λίρες. Βάρους περίπου 5,8 τόνων και με τα εκτιμώμενα έσοδα των πωλητών (με βάση τις μέσες τιμές) να ανέρχονται στα επίπεδα των 201,8 εκατ. ευρώ.

Ως τάξη μεγέθους οι πωλητές έχουν μερίδιο 76% στις συνολικές συναλλαγές. Αφού στην απέναντι όχθη οι αγοραστές απέκτησαν στο ίδιο δεκαετές χρονικό διάστημα 229.317 χρυσές λίρες. Για τις οποίες εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν 71,2 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά όμως έχουν να κάνουν μόνο με τις αγοραπωλησίες που γίνονται στην τράπεζα της Ελλάδος. Η οποία ναι μεν είναι εκείνη που καταφανώς δίνει τον τόνο της αγοράς, αλλά σε αυτήν υπάρχουν και άλλοι «παίκτες».  Η Πειραιώς, επί σειρά ετών δραστηριοποιείται έντονα στο συγκεκριμένο πεδίο του επενδυτικού χρυσού, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι η δράση της πανσπερμίας των ενεχυροδανειστηρίων και των λογής -λογής γραφείων με το ίδιο  αντικείμενο.

Κατά συνέπεια το πραγματικό μερίδιο της (απελευθερωμένης) αγοράς είναι μεγαλύτερο από αυτό της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Μπορεί κατά μία ή και κατά δύο φορές.

Η ερμηνεία των κινήσεων αγοραστών και πωλητών

Όπως και να΄χει από τα στοιχεία της Τ.τ.Ε προκύπτει ότι οι συναλλαγές λιρών στην τελευταία δεκαετία ( για την ακρίβεια 10 χρόνια και ένα τρίμηνο) έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με την προηγούμενη. Διότι στην περίοδο των ετών 2003 έως και 2012, οι συνολικές πωλήσεις είχαν φτάσει σε 2.270.703 λίρες και οι αγορές σε 1.167.934 τεμάχια. Ενώ εν συνεχεία η δυναμική των πωλητών έχει απομειωθεί κατά 68% και το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει υποχωρήσει κατά 80,4%.

Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται ότι η μεγάλη «βουτιά» είναι απόρροια της βαθμιαίας μείωσης του στοκ σε χρυσές λίρες που διαθέτουν οι Έλληνες.

Από την άλλη πλευρά η συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, δείχνει να έχει πολυπαραγοντικά αίτα. Από το τοκογλυφικού χαρακτήρα spread που εφαρμόζει η Τ.τ.Ε και βαρύνει τους αγοραστές, μέχρι την εισοδηματική απίσχναση της μεσαίας τάξης. Και από την σταδιακή αποκλιμάκωση του ρίσκου της χώρας, μέχρι την επενδυτική ποικιλία για ουσιωδέστερες αποδόσεις.

Το ότι οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τα ηνία στις συναλλαγές, καταδεικνύει πώς αυτοί είναι σε μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τους αγοραστές. Είτε γιατί επιζητούν να κλείσουν τρύπες στους ελλειμματικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είτε γιατί θεωρούν ότι η άνοδος των τιμών προσφέρεται για ρευστοποιήσεις μακροχρόνιων θέσεων, με σημαντικά κέρδη.

Ο δρόμος μέχρι τα ιστορικά υψηλά

Στην εκκίνηση του 2013 η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.664,5 δολάρια, ενώ αργά χθες το βράδυ βρισκόταν στα 1.988,8 δολάρια ανά ουγγιά. Καταγράφοντας κέρδη 19,5%.

Στο ίδιο διάστημα και κατ’ αντιστοιχίαν των συναλλαγματικών ισοτιμιών ο χρυσός με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχει κινηθεί από τα 1.261,56 έως τα χθεσινά 1.831,59 ευρώ ανά ουγγιά. Αποκομίζοντας κέρδη 45,2%. Με το πλεόνασμα στις αποδόσεις να εκφράζει την κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αναφορικά με τη χρυσή λίρα οι τιμές της σε ορίζοντα δεκαετίας έχουν ενισχυθεί κατά 45%. Τα κέρδη αυτά όμως αναλογούν στους έχοντες λίρες από παλαιότερα. Διότι αν κάποιος αγόραζε μια χρυσή λίρα από της τράπεζα της Ελλάδος την τελευταία μέρα του 2012 θα την πλήρωνε 345,31 ευρώ. Αν την ρευστοποιούσε χθες θα έπαιρνε 415,28 ευρώ. Έχοντας κέρδος μόνο 20,3%. Το υπόλοιπο της απόδοσης «ροκανίστηκε» από το spread των τιμών που έχει επιβάλει η Τ.τ.Ε.

Στις 20 του μηνός του περασμένου Μαρτίου και δύο ώρες το πρωί η χρυσή λίρα έφτασε στα ιστορικά της υψηλά. Με την τράπεζα της Ελλάδος να δίνει τιμή πώλησης στα 514,64 ευρώ και τιμή αγοράς στα 427,09 ευρώ. Όλα αυτά λόγω της ανόδου του χρυσού, στον απόηχο της κατάρρευσης περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, αλλά και της διαχεόμενης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η καθίζηση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse .

Η πορεία ανόδου της λίρας και οι 10 χρυσές μετοχές

Η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας έσπασε το «φράγμα» των 100 ευρώ στις 18 Νοεμβρίου του 2005. Πάνω από τα 200 ευρώ βρέθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου του 2009. Στις 12 Ιουνίου του 2011 ξεπέρασε τα 300 ευρώ  και στις 17 Φεβρουαρίου του 2020 τα 400 ευρώ. Ενώ για πρώτη φορά αντίκρυσε τα 500 ευρώ στις 8 Μαρτίου του 2022.

Μπορεί σε ορίζοντα δεκαετίας οι αποδόσεις του χρυσού να υπερτερούν έναντι του πληθωρισμού και των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά στο χρηματιστήριο της Αθήνας υπάρχουν εταιρείες Δείκτη Large Cap που έχουν προσφέρει πολλαπλάσια.

Χωρίς να συνυπολογίζονται τα μερίσματα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών έχει ενισχυθεί από το ξεκίνημα του 2023 έως τώρα κατά…886,8%. Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της AutoHellas έχει άνοδο 803,7% ακολουθούμενη από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ( με κέρδη 516,4%), τη Mytilineos (516,4%), τη ΓΕΚ Τέρνα (468,7%) την Αεροπορία Αιγαίου (308,8%) τη Jumbo ( 238%), τη Σαράντης (215,1%), τη Motor Oil (193,3%)  και τον ΟΠΑΠ με κέρδη 182,3%. Το πάζλ συμπληρώνεται και με αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρείες με λαμπρές αποδόσεις.

Οι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι των οποίων έχουν αποζημιωθεί πολύ καλύτερα, έναντι εκείνων που επέλεξαν να τοποθετηθούν σε χρυσές λίρες. Αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη που κατά τα φαινόμενα δεν διεκδικούν δάφνες. Τουλάχιστον έως τώρα…

Διαβάστε επίσης

Χρυσές λίρες αξίας 20,3 εκατ. ευρώ πούλησαν οι Έλληνες το 2022 – Στα 5,2 εκατ. υπολογίζονται οι αγορές