• ΑΓΟΡΕΣ

    «Λίφτινγκ» στην αγορά ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ – Γιατί γίνονται σήμερα νέες, έκτακτες δημοπρασίες

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Με στόχο την τόνωση της ρευστότητα και την αύξηση της εμπορευσιμότητας στην ελληνική αγορά χρέους ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διενεργεί σήμερα, Δευτέρα, δύο, στοχευμένες επανεκδόσεις τίτλων μέσω δημοπρασιών για την άντληση έως 400 εκατ. ευρώ.

    Με τις κινήσεις αυτές ενισχύονται και τα κρατικά ταμεία σε μία δύσκολη συγκυρία που δεν ευνοεί μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη. Επιπροσθέτως καθιστούν πιο ελκυστικούς τους ελληνικούς τίτλους για τους μεγάλους παίκτες στην αγορά, καθώς η επαρκής ρευστότητα είναι παράγοντας που συνεκτιμούν για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά χρέους.

    Οι δύο σημερινές δημοπρασίες, είναι η δεύτερη και τρίτη δημοπρασία τέτοιου είδους στην οποία προχωρά ο ΟΔΔΗΧ μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα, επανεκδίδοντας τίτλους που είχαν αντικαταστήσει ομόλογα του PSI. Είχε προηγηθεί την Δευτέρα, 23 Μαΐου έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων, σταθερού επιτοκίου 3,90%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2033 μέσω της οποίας αντλήθηκαν τελικά 500 εκατ. ευρώ ενώ υποβλήθηκαν υπερτριπλάσιες προσφορές 1,6 δισ. ευρώ.

    Οι σημερινές έκτακτες δημοπρασίες αφορούν στην επανέκδοση των εξής ομολόγων:

    – Σταθερού επιτοκίου 4,00%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2037, με στόχο την άντληση έως 250 εκατ. ευρώ

    – Σταθερού επιτοκίου 4,20%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2042, με στόχο την άντληση έως 150 εκατ. ευρώ.

    Με τη στρατηγική αυτών των έκτακτων δημοπρασιών επιδιώκεται η αποκατάσταση ανισορροπιών σε τεχνικά σημεία που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Επιπλέον διευκολύνονται παίκτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι είτε από «ατύχημα», λόγω συστημικών ελλείψεων στην καμπύλη, ή και, σορτάροντας, να κλείσουν θέσεις, πληρώνοντας βέβαια κάτι παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι γίνονται «χατίρια» σε συγκεκριμένους παίκτες, καθώς μιλούμε για μια ανοικτή διαδικασία με υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών, και όχι για ιδιωτικές τοποθετήσεις. Δηλαδή, ίδιοι όροι για όλους.

    Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως αναφερόμαστε σε μια ρηχή αγορά που απέχει ακόμη μακράν από το να επανέλθει στα επίπεδα προ της δημοσιονομικής κρίσης του 2010, με αρκετούς τίτλους χαμηλής εμπορευσιμότητας που δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή ρευστότητα.

    Πρέπει να σημειωθεί πως στις δημοπρασίες συμμετέχουν μόνο Βασικοί Διαπραγματευτές, με υποβολή μέσω της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ) μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών, έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 30ης Μαΐου 2022 και οι οποίες ικανοποιούνται, μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή). Από τα 85 δισ. ευρώ χρέους που διαπραγματεύονται στην αγορά, στο σύνολο των σχεδόν 360 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, τα 45 δισ. είναι τίτλοι που κατέχει η ΤτΕ και 20 δισ. οι τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    ESM: Ποιος θα διαδεχθεί τον Ρέγκλινγκ;

    Goldman Sachs: Η κορύφωση του πληθωρισμού είναι θετικό νέο για τις μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ