• LIFE&STYLE

    Η επιστήμη απαντά: Γιατί μας τρομάζουν τόσο πολύ οι κλόουν;


    Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένα κύμα εμφάνισης τρομακτικών κλόουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, που πραγματικά έχει τρομοκρατήσει πολλούς ανθρώπους, καθώς οι μυστηριώδεις αυτές μορφές εμφανίζονται μεταξύ άλλων να προσπαθούν να απαγάγουν παιδιά και γυναίκες, να κυνηγούν ανθρώπους με μαχαίρια ή να εμφανίζονται ξαφνικά σε ερημικούς δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά σε ανύποπτους οδηγούς.

    Πιθανόν σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις να μιλάμε απλά για έναν αστικό θρύλο ή για ψευδείς περιγραφές, όμως το γεγονός είναι ένα: οι κλόουν, αν και υποτίθεται ότι είναι αστείοι, σε πολλούς από μας προκαλούν ανατριχίλα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

    Σύμφωνα με άρθρο του ψυχολόγου Frank T. McAndrew στο The Conversation, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 στην Αγγλία κατέδειξε ότι σε πολύ λίγα παιδιά αρέσουν οι κλόουν – άρα, αν βρίσκετε τρομακτικούς τους κλόουν γενικά, δεν είστε εσείς οι παράξενοι, είναι κάτι γενικό. Μάλιστα, η φοβία των κλόουν έχει και επίσημη ονομασία: ονομάζεται coulrophobia.

    Αν και μορφές παρόμοιες με τους σημερινούς κλόουν παρατηρούνται ιστορικά εδώ και αιώνες, σατιρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, ίσως η πρώτη φορά που η φοβία των κλόουν έδειξε να έχει κάποια βάση ήταν στην δεκαετία του ’70, όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία του μανιακού δολοφόνου John Wayne Gacy, ο οποίος εμφανιζόταν σε παιδικά γενέθλια ως «Pogo ο κλόουν». Όταν οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο Gacy είχε σκοτώσει τουλάχιστον 33 ανθρώπους, τους περισσότερους από τους οποίους είχε θάψει στο σπίτι του στο Σικάγο, η σύνδεση μεταξύ των κλόουν και της μανιακής συμπεριφοράς παγιώθηκε στη συλλογική συνείδηση των Αμερικανών, σύμφωνα με τον McAndrew.

    Φυσικά, το Hollywood δεν άργησε να εμπνευστεί από το γεγονός αυτό, και υπάρχουν ορισμένες ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν μανιακοί κλόουν – αν και καμία δεν είναι τόσο γνωστή όσο το βασισμένο σε βιβλίο του Stephen King «It», με τον κλόουν Pennywise που μάλλον είναι ο πιο τρομακτικός κλόουν στην ανθρώπινη ιστορία.

    pennywise-clown

    Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο Καναδός ψυχολόγος Rami Nader, ειδικός στη φοβία των κλόουν, πιστεύει πως η φοβία αυτή πυροδοτείται από το γεγονός ότι οι κλόουν φορούν μέικ-απ και αποκρύπτουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και την πραγματική τους ταυτότητα.

    «Μοιάζουν να είναι χαρούμενοι, αλλά είναι πραγματικά;», διερωτάται ο McAndrew. «Και εμφανίζουν καλή συμπεριφορά, κάτι που βάζει τους ανθρώπους σε μόνιμη επιφυλακή. Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με έναν κλόουν κατά τη διάρκεια ενός από τα σκετς τους ποτέ δεν ξέρουν αν θα τους έρθει μία πίτα κατάμουτρα ή αν θα είναι το θύμα κάποιας ντροπιαστικής φάρσας».

    Ο McAndrew επισημαίνει πως τα ιδιαίτερα ασυνήθιστα φυσικά χαρακτηριστικά ενός κλόουν (περούκα, μεγάλη κόκκινη μύτη, μέικ-απ, παράξενα ρούχα) επιτείνουν αυτήν την αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους.

    «Σίγουρα υπάρχουν και άλλα είδη ανθρώπων που μας προκαλούν ανατριχίλα (οι ταριχευτές και οι νεκροθάφτες έχουν ισχυρή παρουσία στο φάσμα των τρομακτικών επαγγελμάτων). Αλλά έχουν πολύ δύσκολο έργο αν φιλοδοξούν να φτάσουν το επίπεδο τρόμου που αποδίδουμε αυτομάτως στους κλόουν», καταλήγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χιονισμένη χλιδή: Μπήκαμε στα πιο πολυτελή σαλέ για σκι που μπορείς να νοικιάσεις μέσω Airbnb

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγωνία με τα 8 εκατ. ευρώ που μοιράζει το Τζόκερ. Τι να κάνεις εάν κερδίσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ