• Big Story

    Νέα Δημοκρατία: Γιατί ο Βαγγέλης τα ‘χει βάλει με τον Αντώνη

    • Contributor


    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμφίβολα ανήκει στο χώρο των Καραμανλικογενών. Όπως οι περισσότεροι βέβαια. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι – στο επίπεδο των τζακιών – πάντα ήταν ένας προνομιακός συνομιλητής της οικογένειας Μητσοτάκη. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να λησμονήσει ότι το 2009 ο υποψήφιος για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένας από τους βουλευτές που στήριξαν με πάθος τον αγώνα της Ντόρας Μπακογιάννη απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.

    Παρόλα αυτά, η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε όλα τα μεγάλα αξιώματά του να τα αποκτήσει από τον αντίπαλο της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς τον τοποθέτησε στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, αυτό του Προέδρου της Βουλής, όπως και τον διόρισε αντιπρόεδρο της ΝΔ, για να γίνει μεταβατικός Πρόεδρος, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Αρχηγού.

    Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηματικά προκαλεί η μεγάλη και πολυεπίπεδη επίθεση προς το πρόσωπο, αλλά και προς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, με αφορμή το φιάσκο των εκλογών. Όσα δεν είχε πει ο κ. Μεϊμαράκης σε 50 μέρες προεκλογικής εκστρατείας, τα είπε σε δύο τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Τα όσα είπε, είναι γνωστά. Και πέρα από τα χοντρά φάουλ, που έκανε (χαρακτήρισε τον εαυτό του ως ζωντανή ιστορία της ΝΔ, κάλεσε σε debate μόνο τον Απόστολο Τζιτζικώστα, δικαιολόγησε την απόφασή του να παραιτηθεί εξαιτίας μιας διαρροής σε εφημερίδα, ζήτησε από το Σαμαρά να του ζητήσει να μην παραιτηθεί – λες και ο Σαμαράς έχει κάποια εξουσία), τα κρίσιμα ερωτήματα είναι γιατί τώρα, αλλά και γιατί με τέτοια ένταση λαμβάνει χώρα αυτή η επίθεση.

    Διαβάστε ακόμα : Μαλλιά-κουβάρια στη ΝΔ μετά το “ενωτικό” διάλλειμμα

    Κίνηση πανικού ή εντολή από τους βαρώνους;

    Η πρώτη ανάγνωση κάνει λόγο για πανικό, που προέρχεται, είτε από το γεγονός πως η υποψηφιότητά του αποδυναμώνεται εξαιτίας του φιάσκου των εκλογών, είτε πως χάνει δυνάμεις και παραδοσιακά στηρίγματα, στα οποία υπολόγιζε. Σημειώστε σε αυτό το σημείο πως, τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για στροφή του Καραμανλή σε μια πιο ουδέτερη στάση.

    Η δεύτερη ανάγνωση κάνει λόγο για μια κίνηση επιθετική, προκειμένου το κόμμα να κρατηθεί στα χέρια των επονομαζόμενων βαρόνων, ώστε να μη χαθεί και πάλι, όπως έγινε το 2009. Με λίγα λόγια, ο Μεϊμαράκης έχει την ευλογία των περισσότερων, προκειμένου να ακυρωθεί η εκλογή από τη βάση και να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία συντεταγμένα σε συνέδριο.

    Κάπως έτσι ερμηνεύεται και η σημερινή παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, για να συστήσει ενότητα και ψυχραιμία. Σε κάθε περίπτωση, το θολό τοπίο, αλλά και η έλλειψη σαφούς στρατηγικής αποδεικνύεται και από το ότι ο κ. Μεϊμαράκης κοιμήθηκε με καθαρογραμμένη την παραίτηση, και – όπως φαίνεται – ξύπνησε ως Πρόεδρος της ΝΔ και πάλι, ορίζοντας πριν από λίγο τον Γιάννη Πλακιωτάκη, Αντιπρόεδρο του Κόμματος, και πιθανότατα μεταβατικό Πρόεδρο μέχρι το βράδυ.

    ΥΓ.: Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν έχει καμιά θεσμική ισχύ να εκλέξει Πρόεδρο ή να ανανεώσει την εντολή του.



    ΣΧΟΛΙΑ