• Top Stories

    Τρόμος και στο Λονδίνο: Ο Cameron αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, μετρό και δρόμους


    Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron, δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να “μείνουν ενωμένες” ενάντια της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες , ενώ η αγγλική αστυνομία έχει εντείνει τις περιπολίες της στις μεγάλες πόλεις.

    Ο Cameron, που προέδρευσε της επείγουσας κυβερνητικής συνεδρίασης στη βρετανική πρωτεύουσα σήμερα το πρωί, ανέφερε: “Αντιμετωπίζουμε μια πολύ πραγματική τρομοκρατική απειλή σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.”PC-Kris-Seward-shows-the-Prime-Minister-David-Cameron-a-mobile-device-during-a-visit-to-community-police-in-Cheshunt

    Είπε πως ένα ενωμένο μέτωπο είναι απαραίτητο “ενάντια σε αυτούς τους φριχτούς τρομοκράτες για τη διασφάλιση της ήττας τους.”

    Τουλάχιστον ένας Βρετανός υπήκοος τραυματίστηκε κατά τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ανακοίνωσε η Downing Street. Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία αντέδρασε στις επιθέσεις ενισχύοντας την   φρούρηση σε επίφοβα σημεία.

    Ο Βοηθός Επιθεωρητή Mark Rowley, εθνικός επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, δήλωσε: “Για λόγους ασφαλείας, δυνάμεις σε όλη την Αγγλία έχουν εντείνει την αστυνόμευση σε τοποθεσίες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων μεταφορών, με σκοπό να προστατέψουν και να καθησυχάσουν τους πολίτες.”

    Ο πρωθυπουργός προέδρευσε 40λεπτης συνάντησης με την επιτροπή κρίσιμων καταστάσεων Cobra στο Whitehall. Η επίσημη εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τουλάχιστον έναν τραυματία και δήλωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Βέλγο ομόλογό του μετά την συνδιάσκεψη, προσφέροντας συλλυπητήρια και πρακτική υποστήριξη και τεχνογνωσία από την αστυνομία.

    Η ασφάλεια έχει αυξηθεί στα αεροδρόμια και σε μέρη-κλειδιά όπως στο Dover, το Calais, τον σιδηροδρομικό σταθμό St.Pancras και στα λιμάνια της ανατολικής ακτής. Ακόμα στα συγκοινωνιακά δίκτυα του Λονδίνου και στο μετρό. Σημαίες υψώνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης και η βελγική σημαία κυματίζει στο κυβερνητικό μέγαρο.

    Βρετανοί αξιωματούχοι αναμένουν τις λεπτομέρειες απ’ τους Βέλγους ομολόγους τους σχετικά με την ταυτότητα των τρομοκρατών, τις πιθανές διασυνδέσεις τους και τον τρόπο που δεν ανιχνεύθηκαν από το σύστημα. Η βρετανική αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες που παρευρίσκονταν στις Βρυξέλλες και διαθέτουν φωτογραφίες ή βίντεο της τραγωδίας να ανεβάσουν το υλικό σε ειδική ιστοσελίδα για να μελετηθεί από εμπειρογνώμονες.

    Τα γεγονότα στις Βρυξέλλες δεν άλλαξαν το επίπεδο απειλής τρομοκρατικής επίθεσης, το οποίο παραμένει σοβαρό, κάτι που σημαίνει πως ένα χτύπημα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό. Ο μεγαλύτερος στόχος στην Αγγλία θεωρείται ακόμα το Λονδίνο.

    Ο Rowley δήλωσε: “Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η μητροπολιτική αστυνομία έχει επιστρατεύσει επιπλέον δυνάμεις για να εκτελέσουν περιπολίες στις κύριες τοποθεσίες και τα δίκτυα συγκοινωνίας. Ο αριθμός των αστυνομικών που κινητοποιούνται θα αξιολογείται τακτικά. Αυτό το έξτρα δυναμικό επιστρατεύθηκε για να καθησυχάσει τους πολίτες να συνεχίσουν τη ζωή τους σε φυσιολογικούς ρυθμούς.”

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, δήλωσε στο Sky News: “Αυξάνουμε την αστυνομική παρουσία στις συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια, αλλά αυτό συμβαίνει για καθαρά προληπτικούς λόγους και δεν σημαίνει πως υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή επίθεση στο Λονδίνο.”



    ΣΧΟΛΙΑ