• Business

    Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα POS: Ποιοι θα πρέπει να τα εγκαταστήσουν έως τα τέλη Ιουνίου

    POS


    Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να εφοδιαστούν με τερματικά POS για να μπορούν να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα, στο πλαίσιο της σύνδεσης του αφορολογήτου με τις δαπάνες με κάρτες.

    Στη χθεσινή κατά τα φαινόμενα τελική σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Ημερησία”, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο αλλαγών της τελευταίας στιγμής, για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση της ΚΥΑ, ώστε να φανεί αν θα υπάρξουν τελικά διαφοροποιήσεις από τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευμα της “Αυγής” ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 12 βασικούς κλάδους της αγοράς θα έχουν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου για να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Οι 12 αυτοί κλάδοι είναι:

    Εστίαση-μπαρ-καφέ
    Επισκευές
    Εκπαίδευση
    Ένδυση-υπόδηση
    Ενοικιάσεις
    Κομμωτήρια
    Γυμναστήρια
    Νομικές δραστηριότητες
    Ιατρικές υπηρεσίες
    Τηλεπικοινωνίες
    Ενέργεια
    Τυχερά παιχνίδια

    Όσον αφορά στα μικρά καταστήματα τροφίμων, στα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    Πάντως, όπως επισημαίνει η “Ημερησία”, εκτός της απόφασης αυτής που ετοιμάζεται, θα πρέπει να εκδοθεί και μια σειρά άλλων αποφάσεων ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το πλαστικό χρήμα. Πιο συγκεκριμένα αναμένονται υπουργικές αποφάσεις για:

    – τα τραπεζικά μέσα και τη μορφή τους, βάσει των οποίων θα αναγνωρίζονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

    – τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα εφοδιαστούν με συσκευές POS (πχ τι θα κάνουν σε περίπτωση βλάβης ή πτώσης του δικτύου κλπ).

    Επίσης αναμένεται να εκδοθεί και ερμηνευτική εγκύκλιος με λεπτομέρειες για τον επιμερισμό της δαπάνης στις περιπτώσεις συζύγων. Ο νόμος προβλέπει πως «δύναται» να επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων σε περίπτωση που στον έναν λείπουν και στον άλλον περισσεύουν δαπάνες, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ποιος και πώς θα κάνει τον επιμερισμό που χρειάζεται στο τέλος της χρονιάς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγωνιούν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» στα 2 εκατ. ευρώ του οίκου Gucci για 15 λεπτά επίδειξης στην Ακρόπολη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: «Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση»



    ΣΧΟΛΙΑ